Raportti KVTL:n kokouksesta Tapiolassa: Espoon Me Itse -alajaosto

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen. Henrik Särkkä kuvan keskellä mustassa puvussa ja Puoltaja-tunnuksessa.

Teksti: MeriHevonen & Henrik Särkkä, Kuvat: MeriHevonen

Kymmenen vuotta sitten on julkaistu vammaispoliittinen ohjelma, jossa:

– Jokaisella ihmisellä on oikeus vakituiseen tukeen ja kotiin.

– Monelta vammaiselta puuttuu oma rauha.

– Harva voi valita asuinkumppaninsa laitoksessa.

On mahdoton muuttaa asuinkunnasta pois, koska monesti vammaiselle langetetaan muuttokielto – joskin siihen sisältyy itsemääräämisen oikeuden rajoitukset ja toisinaan pakkomuutot. Vammaiset myös laitostetaan.

Jokainen esitetty tapaus on totta.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

Asuminen tulee suunnitella tasavertaisesti toisten ihmisten kanssa, ja vammaisilla tulee olla tasavertaiset suhteet verrattuna toisiin ihmisiin. Kielteisistä ja syrjivistä nimikkeistä pitäisi päästä eroon. Tällaisia ovat muun muassa asuntola, hoitolaitos, hoidokki ja kodinomainen. Sen sijaan tuettu elämä ja elämänsuunnitelma tuntuvat hyvälle ja ovat myönteisiä termejä. Pitäisi saada riittävästi osaavaa henkilökuntaa vammaisen avuksi ja samalla huomioida vammaisen tarpeet, halukkuus ja itsemääräämisoikeudet. Itsemääräämisoikeuksiin kuuluvat esimerkiksi harkittujen riskien ottaminen sekä velvollisuuksien ja vastuun kantaminen.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

Vammaisen tulee itse saada valita tukimuodot arjessa ja kotona selviytymiseen. Palvelujen ja asumismuotojen ei tule olla diagnoosiriippuvaisia, eikä diagnoosin perusteella tule karsinoida vammaisia. Ilman tukea vammainen voi joutua hyväksikäytetyksi tai ainakin riski on korkea. Lisäksi vammainen voi joutua ilman tukea hengenvaaraan. Tuen tarve korostuu erityisesti kriisien aikana.

Koska asumistuki on pieni, olisi vammaisten hyvä saada korotettua asumistukea, koska esimerkiksi kodin muutostyöt ja apuvälineiden hankkiminen on kallista.

Huolenaiheena on hyvien ja ammattitaitoisten avustajien sekä hoitajien saaminen vammaisille. Kuntien ja kaupunkien tulisi miettiä, miten rahat käytetään ja millä tavalla asioita priorisoidaan. Laitetaanko rahat kuplahalliin, oopperataloon vai sosiaali- ja terveydenhuoltoon?

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

KVTL:n kokouksessa vietettiin myös Helenan 60-vuotissyntymäpäiviä. Pöytä notkui monenlaista herkkua: kolmea eri kakkua ja kahvia. Helena kukitettiin, ja jokainen myös antoi oman halauksensa. Syntymäpäiväkahvien aikana oli tunnelma korkealla ja kaikilla hyvä mieli.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

Me Itse ry:n sivut

Tältä sivulta voit tilata Vammaispoliittisen ohjelman maksutta kopiona.