Opas äänestävälle

, , Kommentointi suljettu.

vaalipassi3

Nopea selviytymisohje virallisena äänestyspäivänä 7.6. äänestäville.

Ennakkoäänestys päättyi 2.6., joten ennakkoäänestämisestä en sano mitään.

Tärkeintä on, että löydät oikealle äänestyspaikalle oikeaan aikaan ja että mukanasi on henkilöllisyystodistus. Näistä kahdesta asiasta muutama sana seuraavassa.

Ensinnäkin voit käydä äänestämässä vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin. Varmista, että tiedät mikä on oikea paikka ja miten sinne löytää. Oikean paikan nimen ja osoitteen löydät kotiisi postitetusta äänioikeusilmoituksesta. Jos et ole varma, miten löydät perille, pyydä apua.

Toiseksi henkilöllisyystodistuksesta hieman. Virallisesta henkilöllisyystodistuksesta käyvät poliisiviranomaisen myöntämä henkilöllisyystodistus sekä passi. Ajokortti ja kuvallinen Kela-kortti käyvät yleensä, mutta lain mukaan niitä ei ole pakko hyväksyä äänestyspaikalla henkilöllisyystodistukseksi. Vaalilain mukaan vaalitoimitsija voi käyttää harkintaansa henkilöllisyyttä tarkistaessaan. Yleensä tämä tarkoittaa tervettä järkeä eikä päsmäröintiä, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, voit saada lähimmältä poliisiviranomaiselta tilapäisen ja vain vaaleja varten myönnetyn henkilöllisyystodistuksen ilmaiseksi. Henkilöllisyystodistuksia ei myönnetä vaalipäivänä, joten hankkiudu poliisiasemalle riittävän ajoissa. Mene mahdollisimman pian, heti seuraavana arkipäivänä, muutoin on myöhäistä. Varmista myös milloin poliisiasemasi on avoinna, jotta et mene paikalle turhaan.

Kun olet varmistanut, että sinulla on kelvollinen henkilöllisyystodistus sekä tiedät, missä ja milloin äänestät, lue ohjeet äänestämisestä osoitteessa http://www.vaalit.fi/37061.htm (laajempi ohje: http://www.vaalit.fi/37062.htm).

Kun olet lukenut ohjeet, muista, että niitä ei välttämättä tulkita aivan kirjaimellisesti. Yleensä varsinaisena vaalipäivänä protokolla on varsin tiukasti ohjeiden mukainen, joten luultavasti ohjeiden ottaminen kirjaimellisesti on vain hyvä juttu. Varmaa on, että henkilöllisyys ainakin tarkastetaan kaikilta ja äänestyslippuun laitetaan leima ennen sen pudottamista uurnaan. Leimaaminen on olennaista. Ojenna äänestyslippu rauhallisesti leimattavaksi. Sinua palveleva vaalivirkailija saattaa olla eläkeläinen tai muuten vain sinua hitaampi tahdiltaan. Kokemukseni mukaan äänestyslippuun on helpointa osua leimasimella, kun lippu on pöydän tasalla ja paikoillaan. Leimaamattomia äänestyslipukkeita ei oteta huomioon ääntenlaskennassa, joten sinun kannattaa antaa riittävästi aikaa virkailijalle lipun leimaamiseksi.

Jos äänestyspaikallasi on vaalikeräys, voit varata muutaman kolikon (yleensä alle euron) mukaasi vaalikeräykseen annettavaksi. Kahville ja pullalle persot voivat myös käydä vaalikahveilla äänestystapahtuman jälkeen – näin on kuulemma tapana tehdä.

PS: Kirjoittaja on toiminut vaalitoimitsijana, mutta ei ole ikinä äänestänyt eikä aio äänestää nytkään.