Onttous puheen sisällä, osa 6: Sosiaalinen kaupankäynti ja rautalankamalli

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: Maiski

Kuva: Maiski

Sosiaalinen kaupankäynti

Keskeinen sija seurustelussa on kohteliaisuuksien vaihdolla ja keskustelun ulkopuolisten arvioinnilla. Ehkäpä muinaiset elinympäristöt ovat pakottaneet ihmisyhteisöt sujuvaan uudelleenjärjestäytymiseen ja harjoituksen vuoksi tuo muovautumismekanismi on jäänyt päälle. Toisen kehuminen, itsensä kehuminen sillä odotuksella, että toinen hyväksyy ilmoille lausutut positiiviset seikat, ulkopuolisten jako hyviin ja huonoihin, nämä ovat sitä materiaalia, jolla henkilöt peilaavat suhdettaan yhteisöön. Miten tämä liittyy sitten puheen takana oleviin asioihin? Siten että tällaisen puheen takana ei ole varsinaisesti mitään muuta kuin sosiaalisen järjestyksen koettelu, vahvistaminen, oman aseman ajaminen ja läheisten tukeminen. Mitään varsinaista asiaa harvoin on tai se toimii katalyyttinä, muodollisena seikkana, josta keskustelua väännetään.

Rautalankamalli

Ehkä yhden itse keksityn sosiaalisen pelin taktiikan voisi lukijoiden kanssa jakaa. Keskustelijoita on kaksi, sinä A, toinen B ja sitten vielä keskustelun ulkopuolinen henkilö Cee. Puhe sivuaa ulkopuolista Ceetä. Minkälaisia mainintoja hänestä kannattaa esittää?

Tietysti tosia, mutta jos mielipiteitään voi sävyttää, niin kannattaako painottaa myönteisiä vai kielteisiä seikkoja. Toisista puhumisessa saattaa olla taipumus kielteisten painottamiseen, tällöinhän kirjoittamattoman normaalikoodin mukaan oma arvo nousee.

Katsomme eteenpäin ja arvaamme, että on vain ajan kysymys, koska B tapaa Ceen. B ja Cee saattavat vaihtaa ajatuksia muiden muassa sinusta, A. B saattaa pettää luottamuksesi kertomalla ne mielipiteet tai painotukset, jotka lausuit Ceestä aiemmassa keskustelussanne. Nyt seuraa kaksiosainen kysymys: 1) Miten luulet Ceen reagoivan, jos B paljastaa, että pidit Ceetä säälittävänä pellenä tahi muutoin arveluttavana tapauksena? 2) Entä jos B kertoi sinun kehuneen Ceetä?

Mahdollisesti oikeat vastaukset: 1) Cee kostaa puhumalla palturia sinusta, A, sydämensä kyllyydestä. 2) Cee mainitsee ansioitasi, näkee sinut hyvässä valossa tai ei ainakaan isommin äidy haukkumaan sinua.

Aivan suoraa vaihdantaa tässä ei tapahdu, mutta esimerkki valoittanee sitä, että positiivisilla arvioilla voi olla suotuisammat seuraamukset. Missä määrin näin toimitaan on arvoitus, mutta järkeään saa kai käyttää.