Onttous puheen sisällä 11: Ikuiset vastaesimerkit

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: Maiski

Kuva: Maiski

Olen tässä osittain vastaesimerkkien kautta valottanut muutamia puheeseen liittyviä sananparsia ja tapoja. Vastaesimerkkejä käytetään eräässä erikoisessa yhteydessä tavalla, joka on yllättävä.

Kyseessä on valta ja sen käyttö. Kutakuinkin kaikkiin asioihin liittyy lähes ääretön määrä erilaisia näkökohtia.. Keskustelussa mihin tahansa seikkaan voi puuttua mainitsemalla jonkin vastakkaisen idean tai pienen lisäyksen. Oleellisten seikkojen, tiedollisten aukkojen tai epäselvyyksien oikaisu on tietysti suotavaa, mutta nyt tarkoitan sellaista heikosti hahmottuvaa nälvimisen rajamailla liikkuvaa kommentointia. Esimerkiksi koko tätä kirjoitusta voisi kuvailla ihmetyksellä ”miten joku nyt tuollaista viitsii kirjoittaa” tai ”outoa höpinää, kun yhteiskunta toimii mainiosti”. Nämä olisivat molemmat ehdottomasti totta. Vastaukset voisivat olla vaikkapa ”huvin vuoksi tehdään kaikenlaista” ja ”totta, mutta se ajattelu on ilmaista eikä haittaa ketään”. Viisastelu ja nälviminen onnistuvat helposti tilanteessa, jossa puhuja on vaivautunut miettimään asiaa ja tehnyt pakollisia rajauksia. Passiivisen kuuntelijan rooli on tällöin vain poimia edes yksi kuvatun ulkopuolelle jäävä seikka ja mainita se ikävässä sävyssä. Tyypillistä tällainen on auktoriteettiasemassa oleville, jotka tällaisilla heitoilla voivat ”pistää paremmaksi” tai osoittaa ylemmyyttä. Valitettavasti paras strategia keskustelussa ei ole tyhjentää koko sanaista pajatsoaan kerralla vaan kuunnella toisten kommentteja, ennen kuin esittää omat näkemyksensä. Pahimmillaan käy niin, että vastapuoli ottaa käyttöön sinun itsesi keksimät rehellisesti mainitsemasi argumentit ja käyttää niitä sinua vastaan.

Monen mutkikkaamman jutun yhteydessä kuulijat saattavat omaksua esitetyn näkemyksen, mutta keskustelun edetessä paljastuu, että he ovat tosiasiallisesti täysin vastakkaista mieltä. Valmiiksi muovailtu idea on helpompaa ottaa käyttöön kuin miettiä omaa aatostaan. Ennen liikoja julistuksia kannattaa aihe ottaa esille avoimessa hengessä ja kuunnella mitä muut ovat siitä spontaanisti mieltä.