Aspergerit ja avun pyytäminen

, , Kommentointi suljettu.

Kuvitus: Havina

Kuvitus: Havina

Monet ihmiset vieraissa paikoissa ja oudoissa tilanteissa kokevat, että pitää pyytää apua. Yleensä apua saakin täällä Suomessa, koska se kuuluu kulttuuriin. Tavallisesti valtaväestölle avun pyytäminen ei tuota vaikeuksia.

Aspergerien on vaikea pyytää apua, koska sosiaalisen kanssakäymisen kynnys on usein hyvinkin korkea. Sosiaalinen kanssakäyminen koetaan usein ylivoimaiseksi rasitukseksi.  Ei löydä sanoja, ei osaa selittää, ei muista, mitä piti sanoa. Joskus aspergerit jättävät pyytämättä apua, vaikka tarvitsisivat, koska taustalla saattaa olla naurunalaiseksi tulemisen pelko.

Aspergerit eksyvät helposti. Usein tarvitaan apua uuden paikan löytämisessä. Tarkat ohjeet, pitää etukäteen katsoa sopiva juna tai bussi. Taksikyytiäkin voisi kokeilla.

Joskus aspergerit pyytävät apua silloinkin, kun eivät tarvitse. Kyse voi olla huonosta itseluottamuksesta. Jos on tottunut aikaisemmin siihen, että kaikki tehdään valmiiksi, ei viitsi itse tehdä mitään.

Aspergereille ei saisi tarjota apua väkisin. Pitää odottaa, että asperger itse tulee hakemaan apua, vaikka menisi kuinka kauan.  Muuten aspergereille tulee semmoinen olo, että heitä holhotaan liikaa. Osa voi jopa suuttua, jos väkisin autetaan.

Kun ikää ja elämänkokemusta tulee lisää, aspergerit tavallisesti tulevat rohkeammiksi ja hakevat helpommin apua tarvittaessa.

Maiski