Empowerment-päivät toi esiin autismin monet kasvot

, , Kommentointi suljettu.

Lohjalla, Laurean ammattikorkeakoulussa, vietettiin marraskuussa 17. ja 18. päivä viikonloppuna  jo perinteeksi muodostuneita Empowerment-päiviä. Seminaaripäivät olivat jo viidennet peräkkäiset vuosittain järjestettävät emppipäivät. Tuttuun malliin Autisminkirjon ihmiset olivat tämän tapahtuman takana. Ohjelma oli monipuolista ja kiintoisaa, vaikka luennoitsijoiden peruuntumisiltakaan ei vältytty tänäkään vuonna. Nopeasti ja tehokkaasti assit paikkasivat peruuntuneet esitykset ja luentokokonaisuudet säilyivät hyvin koossa.

Emppipäivien teemana oli tänä vuonna ”autismin monet kasvot” ja sen takia ohjelma pyrittiin pitämään monipuolisena. Yleisöä oli runsaasti paikalla molempina päivinä ja yleisö myös otti aktiivisesti osaa keskusteluihin luentojen aikana. Lauantain ohjelmaan kuului mm. itsenäisen asumisen haasteet ja mahdollisuudet, josta Mervi Piispanen ja Meri Lähteenoksa emppitoimikunnasta puhuivat. Asseilla usein esiintyvistä aistipoikkeavuuksista luennoi Pirjo laatikainen ja kokemusosaajana toimi aiheessa Taneli Kuusi. Esitys oli yksi päivien mielenkiintoisimpia. Alexander-tekniikasta oli workshop, joka myös keräsi uteliaita saliin.

Lauantain iltaohjelma oli Tytyrin koululla, joka toimi vapaaehtoisten majoituspaikkana. Koulu sijaitsi seminaarin keskuspaikka Laurean lähellä, joten sinne oli helppo mennä illanviettoon. Ilta sujui rattoisasti ja iloisesti assien oman ohjelman parissa. Ohjelmistossa oli lauluesityksiä ja lausuntaesityksiä. Porukka viihtyi hyvin ja uusia tuttavuuksiakin solmittiin.

Luentojen ohella kumpanakin päivänä oli luovuus- ja harrastenäyttely, johon osallistujat saivat tuoda omia töitään. Näitä oli esillä mm. piiroksina, valokuvina, runoina ja harrastenäytteinä. Perinteiseen malliin myös aistihuone tai ”stimuhuone”, kuten assit usein sanovat sekä hiljainen huone olivat seminaariväen käytössä päivien ajan.

Sunnuntai alkoi suomalaisten toimijoiden ratkaisuilla työllistymiseen. Asiasta kuultiin kaksi ajatuksia herättävää erilaista esitystä, vaikka kokonaisnäkökulma työllisyyteen ja sen edistämiseen oli kummassakin pohjana. Autisminkirjosta ja mielenterveydestä puhuivat Janne Fredriksson Autismi- ja Aspergerliitosta ja Antti Kolari Suomen Aspergeryhdistyksestä kokemusosaajan näkökulmasta.  Mielenterveysaihe tuntui kiinnostavan laajasti, koska yleisö innostui keskustelemaan siitä aktiivisesti. Puhetta olisi riittänyt varmasti vielä pitkään, mutta aikataulut eivät antaneet periksi. Päivän päätteeksi Janne Vainio puhui tulevaisuusverstaasta, sen apuna AS-toiminnan kehittämiseen. Myös Meri Lähteenoksalla oli sanansa sanottavana tässäkin asiassa.

Emppipäivät Lohjalla onnistuivat hyvin ja kouluarvosanalla yhdeksän. Kymppiä ei voi antaa koska aina on parantamisen varaa. Ensi vuodeksi Empowerment-toimikunta on alustavasti suunnitellut pitävänsä empowerment-päivät Pohjois-Suomessa. Näin toteutuu alueellinen tasavertaisuus. Seuraavia Empowerment-päiviä odotellessa on mukava muistella Lohjan onnistunutta tapahtumaa.

 

 

 

 

 

 

Teksti: Aapi

Kuvat: Janne F., Saana

Galleria: Kuvia Emppipäiviltä
Galleria: Piirroksia Emppipäiviltä