APD 2013

, , Kommentointi suljettu.

apdp

Autistien oikeuksien päivää (APD) juhlistettiin tänä kesänä Rastilan leirintäalueella ja kuten niin monena aiempanakin vuonna, saimme viettää sitä aurinkoisessa säässä luonto-äidin hellässä huomassa. APD:n vieton tarkoituksena on muistuttaa siitä, että ”ihmisyyden kirjoon” mahtuu monenlaista, myös neurologista, väriä ja säihkettä. Tylsäähän olisikin, jos olisimme siltäkään osin sävyttömiä ja kloonimaisia. Moninaisuus on rikkautta!

Monenkirjavaa väkeä paikalle taas saapuikin, päivän mittaan useampia kymmeniä, osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin, joita Empowerment-toimikunta ja Suomen Aspergeryhdistys olivat heidän ilokseen suunnitelleet. Tai sitten vain nauttimaan kauniista alkukesän päivästä yhdessä tuttujen ja entuudestaan tuntemattomien AS-henkilöiden kanssa. Uusia ystävyyssuhteita solmittiin. Jo tuttuna ohjelmanumerona oli nyyttärit ja vohvelien paisto, jotka täydentyivät tänä vuonna myös grillaamisella. ASY tarjosi ystävällisesti makkarat tykötarpeineen ja juomineen ja kaikki pääsivät halutessaan kokeilemaan taitojaan kaasugrillin tai vohvelipannun mestarina.

Ohjelmallista sisältöä APD-päivään tarjosivat Jonna Oksanen, joka esitteli Autismisäätiön uutta seksuaalisuuskasvatushanketta sekä Kirsi Lindedahl ja Milla Kortemaa, jotka kertoivat työpajasarjasta, jonka tarkoitus on tutustuttaa aistisäätelyn pulmien kanssa kamppailevia lapsia turvallisesti erilaisiin museotiloihin. Heikki Tuominen Aalto-yliopiston akustiikan ja äänenkäsittelyn ryhmästä esitteli kehittelemiään soittimia ja aisteja stimuloivia mahtavia hilavitkuttimia. Varsinkin nuorimmat osallistujat tykkäsivät pihapeleistä kuten mölkystä ja riemua riitti heilläkin, vaikka ohjelmaa ei ollut suunniteltu mitenkään erityisesti lapsia ajatellen. Kaikkein suurimman suosion taisi saavuttaa kuitenkin pinssipaja, jossa jokainen osallistuja sai suunnitella ja valmistaa itselleen assiylpeyttä uhkuvan rintamerkin tai vaikka parikin. Varsin hienoja pinssejä syntyikin ja ne rintapielessä oli mukava lompsia vielä jatkoille ja seuraavana päivänä sunnuntaipiknikille.

 

Teksti: Janne Fredriksson  Kuva: Pekka Pauka