Veera – terapiakoira

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

Veera on seurakoira, joka on puettu hirvikoiran turkkiin. Veera tulee toimeen kaikenlaisten koirien kanssa. Haukullaan Veera ilmoittaa, jos jokin asia häntä kiihdyttää.

Hirven metsästystä Veeran kanssa ei ole tehty. Veeralla on kuitenkin metsästysvaistot hallussa, ja hän on saanut metsälenkkien aikana puuhastella maastossa mielin määrin. Lenkkeily maastossa on mukavampaa Veeran kanssa. Vaikka haluaisin juosta kovempaa, Veera ei jaksa juosta yhtä kovaa, joten minä myös liikun maastossa koirani ehdoilla. Ehdottomasti parasta liikkumista koirien mielestä näyttää olevan maastossa vapaana juokseminen. Myös vauhdikas agility tuntuu olevan nelijalkaisten mieleen. Veera on lisännyt  isäntänsä liikuntaharrastusta. Lenkille siis tänäänkin – ja useampaan otteeseen!

Veera pysähtyy tarkistamaan maastoa ensin kuuntelemalla ja katselemalla, missä mahtaa mielenkiintoinen saalis piileskellä. Samalla minäkin terästän kuuloani, pidättelen hengitystäni ja koetan katseellani etsiä maastosta saalista. Koira tarkkailee luontoa hajuaistillaan ja kuulollaan, näin ohjaa ihmisen tapaa
tarkkailla luontoa. Koiran kanssa kiire jää pois luonnossa.

Veera ja lapset

Veera tulee toimeen lasten kanssa mainiosti. Veera hymyilee, kun hän saa istahtaa lapsilauman keskelle ja saa osakseen ihailua. Perheeni muut henkilöt ovat Veeralle myös tärkeitä. Kun sanon Veeralle, että Jari tulee käymään, terhistäytyy Veera, haukahtelee ilosta ja lisää vauhtia kiiruhtaakseen kotiin
katsomaan Jaria. Jari on minun vanhin poikani, joka sai parhaalta kaveriltaan Veeran lahjaksi.

Veeran kotiin tuleminen

Perheelläni oli mahdollisuus ottaa Veera huostaan, eikä meillä ollut epäilystäkään, kun saimme Veeran itsellemme. Minä ja koko muu perhe olimme kovin haltioissamme Veeran saapuessa kotiin.

Alussa Veeran vanhempien rotumääritelmistä oli epäselvyyttä, mutta isäksi on osoittautunut harvinainen musta norjanhirvikoira ja emäksi suurimmaksi osaksi harmaa norjanhirvikoira.

Mutta paras rotuhan on se oma rotu!

Veera on muutenkin aivan erinomaisen ihana koira luonteeltaan ja ulkomuodoltaan. Opiskelin koirani rotupiirteitä, jotta osaisin rodun piirteiden mukaan käyttää koiraani hyödyksi. Sanotaan, että koira ja isäntä muistuttavat toisiaan, vai miten se olikaan. Oman koiran tuntemus auttaa
omistajaa parhaan mahdollisen ruokavalion löytämisessä!

Ennen kuin edes harkitset koiran ottoa, ajattele elämääsi eteenpäin seuraavat 5, 10, 15 vuotta. Missä olet silloin, onko sinulla lapsia, mitä jos eteen tulee ero puolisosta, muutto, työpaikanvaihdos tai työttömäksi jääminen? Mitä jos koira ei olekaan sisäsiisti, jos sillä on eroahdistus, jos se haukkuu, tuhoaa paikkoja? Mieti onko sinulla hoitopaikka lomamatkojesi ajaksi, onko sinulla aikaa koiralle, riittävästi rahaa huolehtia koirasta sen sairastuessakin, tai mitä jos sairastut itse? Ja ennen kaikkea oletko valmis sitoutumaan koko sydämestäsi? Valmis sanomaan kyllä, niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, koiran elämän loppuun asti?

Mieti vielä uudestaan ja uudestaan. Oletko ihan varma? Sinun koirasi rakastaa sinua kaikkine vikoinesi, sinä olet sille kaikki mitä sillä on. Ole varma, että pystyt antamaan sille kaiken mitä se tarvitsee ja ansaitsee, koko sen elämän ajaksi?

Norjan harmaahirvikoira

Veera jumaloi isäntäänsä, jolle Veera juttelee haukkumalla. Veeran sosiaalisuus ilmenee, kun Veera lähestyy kaikkia ihmisiä ystävällisesti korvat luimussa. Veera tarkkailee vastaantulevia ihmisiä ja koiria, hymyilee heille alinomaa ja varsinkin, jos vastaantuleva ihminen osoittaa suurempaa mielenkiintoa Veeraa kohtaan. Veera huomaa ihmisen hymyn ja Veera vastaa oitis mielihyvällä ja häntäänsä heiluttaen lämmöllä.

Miksi suurriistan metsästykseen jalostettu koira on näin sosiaalinen ihmisten kanssa?

Rotu on ollut pitkät ajat yhteistyössä ihmisten kanssa, joten se osaa ottaa huomioon ihmisen toiveet.

Kaikkihan me olemme aktiivisia koiraihmisiä!

Jos itselläni ei ole koiraa, niin voin ottaa naapurini koiran päivähoitoon. Liikkuessani ulkona voin tarkkailla muiden koiria, jos kiinnostaa, ja ilmoittaa irrallaan juoksevista koirista. Joka kevät voin halutessani
kirjoittaa yleisönosastolla koirien kakoista. Olen tavannut pari lenkkeilevää ihmistä, jotka ovat tuhisseet minulle irrallaan kävelevästä Veerasta poikki ulkoiluväylän. ”Laita koirasi kiinni” iljettää kuulla. Veeran tehtävänä on osoittaa lempeällä käytöksellään ihmisille, että koirallakin on oma paikkansa
meidän maailmassamme.

Päivän rytmittäminen

Veera herättää minua haukkumalla ja nykimällä, tuntuu mukavalta, katsoo silmiin ja odottaa, että nousen ylös vuoteesta. Veera huolehtii herättämisestäni loppuun saakka, jotta todellakin nousen vuoteestani ylös. Veera vie minut haukkumalla keittiöön ja osoittaa haukunnallaan ja katseellaan, että hän haluaa ruokaa tai että hänet viedään ulos pissaamaan ja tekemään muut tarpeensa.

Veera haluaa kävellä päivän eri aikoina erilaisia reittejä, milloin kauppaan, milloin joenrantaan nuuhkimaan tai muualle mieleiselleen paikalle. Minua vähän hymyilyttää, kun Veera pysähtyy ja katsoo minua silmiin: eikös nyt ole kauppareissun aika? Jos Veera on päättänyt, mitä reittiä hän haluaa kulkea, minun on vain kuljettava hänen mukanaan.

Motivaationi on korkealla, koska olen eläimen asialla ja eläimen ehdoin. Olen ottanut vastuun ja sitoutunut hoitamaan koiraani.

Hellyydenosoituksia

Veera osoittaa monella tavalla kiintymystään. Koiranomistajan onnea ovat tietysti iloiset hännänheilutukset, kosteat pusut, karvaiset halaukset ja hellät silittelyt! Veera huomaa pian lähestyessään minua ja muita ihmisiä, että iloisesti häntäänsä heiluttamalla se saa osakseen kaipaamaansa huomiota.

Hyväileminen ja silittäminen

Mitä ihminen hyötyy koiran silittämisestä? Koiran silittämisellä on positiivinen vaikutus sydämen aineenvaihduntaan, ja tilanteessa vapautuu samoja mielihyvähormoneja, jotka tekevät koiran itsensäkin tyytyväiseksi. Veera kaipaa kehoni läheisyyttä ja lämpöä nukahtamisvaiheessa.

Tutkimuksissa on todettu, että koiran kanssa olemisella on rentouttava vaikutus, aggressiot vähenevät. Se laskee koiranomistajan verenpainetta ja estää jopa masennusta. Sydänvaivoista, ahdistuneisuudesta, diabeteksesta ja muista kroonisista sairauksista kärsivien ihmisten on havaittu voivan paremmin, kun he pitävät huolta koirasta.

Veeran vaatetus ja turvallisuudesta huolehtiminen

Veera pärjää säällä kuin säällä oman turkkinsa suojassa. Kovilla pakkasilla voisi käyttää lämmittävää vaatetta, mutta yleensä Veeran rotuiset koirat voivat oleskella ulkona kylmilläkin ilmoilla ilman lämmitystä. Pimeällä käytän Veeralla heijastinliiviä sekä heijastavaa nauhaa kaulapannassa ja taluttimessa.

Veeralle ei voi puhua kovalla äänellä, koska hän menee heti lukkoon, koirani on herkkä. Ulkoilun aikana on varottava menemästä hyvin äänekkäisiin paikkoihin, koska ne häiritsevät Veeraa. Lenkkien aikana on kuljettava varoen, ettei kukaan pääse yllättämään Veeraa takaapäin. Minulle tällainen äänetön maailma sopii vallan mainiosti. Veeraa voi ohjata sanoilla ja myös käsimerkein.