Uunituoreen inssin työnhakupäiväkirja, osa 2

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: Merihevonen

Kuva: Merihevonen

Olin saanut korttiini päivämäärän, milloin minulla on alkuinfo. Kortissa oleviin päivämääriin kannattaa suhtautua kunnioittavasti ja ilmaantua toimistolle tai ilmoittaa ajoissa saapumisesteestä, jos mielii säilyttää mahdollisuutensa katkeamattomaan työttömyysturvaan. Alkuinfo kesti noin tunnin ja siellä käsiteltiin keskeisiä asioita työttömyyteen liittyen.

Sain tietää mm. että työssäkäyntialue on 60 kilometrin säteellä huolimatta siitä, millaiset mahdollisuudet ovat liikkumiselle. Eli minun on otettava vastaan kaikki työpaikkaosoitukset työssäkäyntialueelta. Työpaikkaosoituksia aletaan lähettää heti, kun yksilöity työnhakusuunnitelma on valmis, joten tuo yksilöity työnhakusuunnitelma on aika tärkeä vaihe, jossa kannattaa olla tarkkana ja pitää puolensa, sillä se on sitova. En ole vielä ollut suunnitelmantekotilaisuudessa mutta päivämäärä siihen on jo tiedossani.

Alkuinfossa sain myös tietää, että kannattaa lähettää sähköinen cv moneen paikkaan, sillä ennen kuin työnantaja jättää julkisen työpaikkailmoituksen, etsii hän ensin sopivia työntekijäehdokkaita TE-toimistosta sekä/tai suoraan sähköisen cv:n perusteella. Monet työpaikat jäävät kokonaan ilmoittamatta tämän vuoksi. Sähköisen cv:n tekeminen vaatii kuitenkin pankkitunnukset, joten se ei ole ihan tasa-arvoista. Itse en ole vielä sellaista tehnyt, mutta aika pian pitäisi. Odotan vain ensin sitä yksilöityä työnhakusuunnitelmaa. Kuulemma tavallisesti työtön työnhakija työllistyy kolmen kuukauden kuluessa työttömyytensä alkamisesta, tämän jälkeen työllistyminen vaikeutuu.

Kysyin alkuinfossa sellaisesta käytännöstä, jossa soitetaan ensin työpaikkaan ennen hakemuksen lähettämistä. Vastaus oli, että yhtäältä olisi hyvä soittaa etukäteen, jolloin työnantajalle jää paremmin mieleen kyseinen työnhakija. Toisaalta, jos työpaikkailmoituksessa on puhelinnumero lisätietoja varten, on hakijan järkevää sitten myös keksiä niitä tarkentavia kysymyksiä, sillä muuten hakijasta voi saada hieman epämääräisen kuvan. Sain sen käsityksen, että usein niissä työpaikkailmoituksissa kyllä suoraan kerrotaan miten työnhakijan toivotaan ottavan yhteyttä. Yleisenä ohjeena on se, että jos valittavana on itse laadittu työhakemus tai sähköinen hakemuspohja, niin sitä itse laadittua työhakemusta kannattaa suosia, jotta pystyisi erottumaan edukseen.

Alkuinfoon osallistujat tarkistettiin antamalla seuraava päivämäärä, jolloin pitää saapua toimistolle. Minulla on tuolloin se työnhakusuunnitelma, jonne minun pitää ottaa mukaan kaikki sellaiset työtodistukset ja todistukset, joita en ole vielä näyttänyt. Lisäksi vien sinne postista saamani lomakkeen, jossa kyseltiin mahdollista osakkuuttani ja mahdollisuuttani työllistyä puolisoni yrityksessä.