Uunituoreen inssin työnhakupäiväkirja, osa 1

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: MeriHevonen

Kuva: MeriHevonen

Opintoni olivat jo päättyneet ja tieto valmistumispäivästäkin oli tiedossa. Olin saanut kutsun valmistujaisiin, jota saatoin pitää lopullisena merkkinä siitä, että minusta tulee insinööri 27.3.2009. Tämä tietenkin aiheutti toimenpiteitä, joista yksi oli työttömäksi työnhakijasi ilmoittautuminen, jotta pääsisin työttömyysturvan piiriin.

Ilmoittauduin netissä työttömäksi työnhakijaksi reilu viikkoa ennen valmistumistani. Täytin työ- ja elinkeinotoimiston (TE) sivuilla mol.fi sähköisen lomakkeen, jonne pääsi pankkitunnuksilla. Siellä oli myös mahdollisuus täyttää samainen lomake ilman pankkitunnuksia, mutta sen lomakkeen olisi saanut aktivoiduksi vasta käytyä itse TE-toimistossa. Minun esitietoni olivat jo valmiina siinä lomakkeessa, koska olin ollut TE:n asiakkaana joskus monta vuotta sitten. Päivitin tietoni ja ilmoitin valmistumispäivänkin etuajassa. Itse asiassa ei ole niin tarkkaa kuinka huolella sen lomakkeen kaikilta osin täyttää ensi kertaa työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuessa, koska niitä tietoja sitten päivitetään. Pakollisiin kohtiin kannattaa kyllä laittaa mahdollisimman tarkat tiedot heti alkuunsa.

Melko pian sähköisen ilmoittautumisen jälkeen pitää kuitenkin mennä käymään TE-toimistossa. En tiennyt, pitäisikö minun varata sinne aika, joten lähetin sähköpostikyselyn, johon vastattiin, ettei minun tarvitse. Menin käymään toimistolla jo ennen valmistumistani ja kävi ilmi, että olen virallisesti työtön työnhakija vasta, kun tuon tutkintotodistukseni ja kopion siitä. Virkailija kuitenkin teki vielä täydentäviä kysymyksiä koskien työttömyyskassan jäsenyyttä ja sitä, onko minulla tai puolisollani yritystoimintaa. Muistaakseni täytin siellä vielä jonkinlaisen lomakkeen. Sain sillä kerralla mukaani nipun esitteitä, Kelan työttömyysturvahakemuslomakkeen, työnhakupäiväkirjan sekä kortin, johon oli merkattu seuraava ajankohta, jolloin minun pitää tulla toimistolle. Vein tutkintotodistukseni heti viikonlopun jälkeen toimistolle ja olin virallisesti työtön työnhakija 30.3.09.

Kelan lomake on työttömyysturvan peruspäiväraha-/työmarkkinatukihakemus. Hakijan on itse mietittävä, kuuluuko hän peruspäivärahan vai työmarkkinatuen saajiin. Lomakkeen takana on aika hyvät ohjeet ja tiedot lomakkeen täyttämiseksi. Itse päättelen kuuluvani työmarkkinatuen piiriin, koska olen opiskellut täysipäiväisesti useamman vuoden eli en täytä työssäoloehtoa. Työmarkkinatuen hakija joutuu myös selvittämään puolisonsa palkkatulot, liiketulot ja kaikki muutkin tulot korkotuloja myöten. Lomakkeeseen pitää myös täyttää joka päivältä selvitys siitä onko työtön vai jotain muuta. Sain ohjeeksi täyttää tiedot kolmelta viikolta, ennen kuin vien lomakkeen Kelaan.

Työnhakupäiväkirjaan täytetään haetut työpaikat tuloksineen, eli ilman muuta oletetaan, että työnhakija aktiivisesti hakee työtä. Olen tähän mennessä hakenut jo neljään paikkaan saamatta kuitenkaan vastausta ensimmäisestäkään.

Sarja jatkuu, pitäkäämme peukkuja!

Kirjoittajan insinöörityö esitellään tämän linkin takana.