Teatteriarvostelu: Villit lapset

, , Kommentointi suljettu.

villit200Kävimme sunnuntaina 19.4. tutussa assiporukassa katsomassa Mono-teatterin esityksen Villit lapset. Esitys käsitteli autismia, erilaisuuden kohtaamista, tunteita ja vuorovaikutusta kolmen tosielämään perustuvan kertomuksen kautta.

Ranskalaisen Aveyronin metsästä vuonna 1797 löytynyt Victor on tunnetuin ns. susilapsista eli ”villeistä”, metsästä löytyneistä lapsista, joiden aiemmin ajateltiin olleen susien tai muiden villieläinten kasvattamia (kuten fiktiiviset Tarzan tai Mowgli). Nykyään heidän arvellaan olleen todennäköisesti vanhempiensa hylkäämiä autisteja. Näytelmässä kerrottiin lääketieteen opiskelija Itardista, joka yritti intensiivisesti mutta ilmeisen tuloksettomasti ja turhautuen opettaa Victorille puhetta ja käyttäytymissääntöjä. Kertomuksessa rinnastui rousseaulainen myytti ihannoidusta ”jalosta villistä” ja toisaalta tarve määritellä ja osoittaa, mitä on sivistys.

Toinen kertomus käsitteli ns. kalenterilaskijoita – Yhdysvalloissa 1970-luvulla kuuluisuutta saaneita kaksospoikia, joiden älykkyysosamääräksi oli arvioitu n. 60, mutta joiden savant-kykynä oli laskea välittömästi mikä tahansa viikonpäivä 40 000 vuoden ajalta. Vuonna 1977 pojat erotettiin toisistaan ja sijoitettiin avohoitoon ja työtoimintaan, jotta he tulisivat avoimemmiksi ja omaksuisivat  taitoja yhteiskunnan vaatimuksista selviämiseen. Vaikka pojat oppivat jonkin verran arkitoimintoja, he menettivät matemaattiset kykynsä ja samalla myös elämänilonsa.

Kolmas kertomus esitteli 1947 syntyneen Temple Grandinin, joka diagnosoitiin autistiseksi parivuotiaana ja jonka arvioitiin päätyvän laitoshoitoon loppuiäkseen. Läheisten ihmisten tuella ja itsekuntoutuksella hän kuitenkin pystyi opiskelemaan aina tohtoriksi asti. Nykyään hän toimii sekä karjanhoidon että autismin arvostettuna erikoisasiantuntijana.

Kolme kertomusta limittyivät toisiinsa kehyskertomusten avulla, joissa alleviivattiin nasevasti ja humoristisesti inhimillisen vuorovaikutuksen ja käyttäytymissääntöjen monimutkaisuutta ja ajoittaista järjettömyyttäkin.  Näkyviin nostettiin niitä moninaisia ennakkoluuloja, joita autistiseen käyttäytymiseen on vuosisatojen ajan liitetty. Näytelmässä esitettiin oivallisen osuvasti ne kaksi roolia, joiden kautta autismia ja autisteja on perinteisesti ulkoa päin määritelty: intensiivistä kuntoutusta vaativa puoli-inhimillinen ”tyhjä taulu” tai hämmästyttäviä kykyjä omaava sirkusfriikki.

Näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Satu Mäkinen kertoo halunneensa purkaa autismiin liittyviä myyttejä ja kyseenalaistaa ihmisten tiukkoja ja rajoittuneita käsityksiä normaalista. Ihmiset eivät useimmiten yritä eivätkä edes halua ymmärtää kaikkea. Kuka voi ja saa vetää rajan persoonallisuuden ja yhteiskunnan määräämien normien välille? Villit lapset -näytelmän tarkoituksena ei kuitenkaan ole tarjota valmiita vastauksia, vaan saada ihmiset keskustelemaan, pohtimaan ennakkoluulojaan ja kyseenalaistamaan ennakko-oletuksia, sekä myös nauramaan niille. ”Olenko vähempiarvoinen mekaanisuuteni ja teknisyyteni takia? Miltä näytän sinun silmissäsi?”, esityksessä kysytään.

Villit lapset -näytelmä toteutettiin yhteistyössä Autismisäätiön Vautsi-draamaryhmän kanssa. Yhteistyö autismin kirjon henkilöiden kanssa on ollut ilmeisen hedelmällistä ja näkyi sekä näytelmän että käsiohjelman asiantuntevuutena. Teatterin aulassa oli jopa esittelyssä autismiaiheista kirjallisuutta. Ohjaaja Satu Mäkisen mukaan yhteistyö Vautsi-ryhmän kanssa oli Mono-teatterin näyttelijöiden ensimmäinen oikea kosketus autismin kirjon henkilöihin ja vaikka kohtaaminen jännittikin etukäteen, se oli hieno ja ymmärrystä lisäävä kokemus.

Draamatoiminnan ohjaaja Katri Kuikan vetämä Vautsi-ryhmä valmistelee myös omaa esitystään autismin kirjon henkilöiden itsenäistymisestä. Esityksen nimi on ”Pienin hulluin askelin – kuvitelmia aikuistuvan seikkailuista” ja se esitetään Autismisäätiön seminaarissa toukokuussa. Näytelmä koostuu lyhyistä tarinoista, jotka on poimittu teatteriryhmän näyttelijöiden omasta elämästä ja muilta autistisilta henkilöiltä. Puoltajat odottavat innolla, millainen tästä assien omin voimin toteutettavasta esityksestä muodostuu.

Lisätietoa tämän linkin takaa.