Pääkirjoitus: Silmät auki

, , Kommentointi suljettu.

paakirjoitus-silmat

Hyvä lukija!

Fotonit, jotka verkkokalvojasi tällä hetkellä pommittavat, ovat peräisin Puoltajasta, autismin kirjon tuoreesta verkkolehdestä.

Lehtemme nimi viittaa puolustamiseen ja puolesta puhumiseen. Monien autismin kirjolla olevien henkilöiden mielestä ammatillisten asiantuntijoiden kirjoittamat artikkelit ja kirjat eivät onnistu läheskään aina tavoittamaan oleellisinta. Autismipiirteitä koskevat kuvaukset tuntuvat usein yleistäviltä ja ulkokohtaisilta, kuin jonkun muun elämästä kirjoitetuilta. Ilahduttavasti viime vuosina yhä useammin myös autismin kirjolla olevia ihmisiä on alettu kuunnella, käyttää kokemusosaajina ja ottaa mukaan heidän elämäänsä vaikuttavaan päätöksentekoon. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää ennen kuin voidaan puhua aidosta osallisuudesta ja sitä kautta syntyvästä voimaantumisesta ja valtaistumisesta. Tätä tehtävää varten Puoltaja on syntynyt. Lehti pyrkii tukemaan autismin kirjon moniäänisyyttä ja antamaan tiedotus- ja ilmaisukanavan mahdollisimman monille ihmisille, tuoden näin esiin ettemme ole massaa, vaan ainutkertaisia ja kallisarvoisia yksilöitä ihan jokainen.

Suomalaisessa kansanperinteessä puoltaja oli tietäjän apulainen, jonka tärkeänä tehtävänä oli auttaa shamaania hänen tehtävissään. Kun shamaani makasi transsissa ”loveen langenneena”, puoltaja piti laulullaan ja rummutuksellaan huolta siitä, että hänen sielunsa ei eksynyt vaarallisella matkallaan alisessa. Samalla tavoin mekin voimme toimia oppaina ja tarjota tukea toisillemme. Autismikulttuuri syntyy vertaisuuden kokemuksesta, osallistumisesta ja yhteistyöstä.

Jotta tämä toteutuisi, mukaan toivotaan mahdollisimman monta ääntä. Tuo sinäkin osaamisesi mukaan tähän kykyjen tilkkutäkkiin!

Emme kaipaa huoltajia, olkaamme siis Puoltajia!