Opintoni aikuislukioissa

, , Kommentointi suljettu.

Opiskelen Lohjalla aikuislukiossa, koska ajattelin sen olevan hyvää sisältöä elämälleni. Opinnot tuntuvat mielenkiintoisille ja tarpeeksi haastaville. Minulla on ollut siellä mielenkiintoisia aineita: ensimmäisessä jaksossa oli psykologiaa, ruotsia sekä äidinkieltä ja kirjallisuutta. Seuraavassa jaksossa oli vähän enemmän aineita, kuten historiaa ja filosofiaa. Joka päivälle riittää tekemistä lukujen parissa. Kaveri houkutteli minut mukaan, sillä hän ajatteli minun olevan fiksu ja että varmasti pärjäisin aikuislukiossa. Opinnot aloitin syksyllä 2011.

 

Ilmoittautuminen aikuislukioon

Minua jännitti hiukan, kun menin ensimmäistä kertaa tapaamaan opinto-ohjaajaa syyskesällä, kun lehdet olivat vielä puussa ja omenanraakileet alkoivat juuri kypsyä. Kävimme lävitse aikuislukion käytäntöjä, kuten että opinnot tapahtuisivat viikoittain neljästi. Perjantait ovat vapaapäiviä ja opinnot toteutuvat iltaisin. Ystäväni kertoi, ettei opinto-ohjaajaa tarvitse pelätä, vaan hän on mukava ja rehti ihminen. Tulimmekin hyvin juttuun. Kerroin hänelle lisäksi omista rajoitteistani; muun muassa minulla on huono käsiala, joka liittyy aspergerin motorisiin ongelmiin. Ylioppilastutkintoasioistakin keskustelimme, mihin kaikkeen minun tulisi keskittyä suuresti ennen kirjoituksia.

Katselimme vanhoja koulutodistuksiani, joissa esimerkiksi biologia ja kemia olivat sellaisia vahvuuksia, joita voisin hyödyntää hyvinkin.

Äitini vähän ohjasti opinto-ohjaajaani, kun olin ilmoittautumassa aikuislukioon. Minusta se oli vain hyvä asia opintojeni tukemisen kannalta. Menin kyllä ilmoittautumaan yksin, mutta äitini selvitti puhelimitse opintoja koskevia asioita ja minusta se oli pelkästään hyvä asia, koska luulen saavani enemmän ymmärrystä ja tukea erilaisiin rajoitteisiini ja että siten selvittäisin lukio-opinnot hyvin.

 

Kiusaaminen

Aikuislukiossa en ole onneksi huomannut, että minua siellä kiusattaisiin. Vanhasta koulukiusaamistaustastani johtuen minulla oli alkuun aika vainoharhaisia käsityksiä koskien sitä, mitä muut opiskelijatoverit ajattelevat minusta. Muutamalta opiskelijatoverilta olen kysynytkin, että mitä he ajattelevat minusta. Onneksi he pitävät minua rehtinä ja aktiivisena opiskelijana. Minusta se oli erittäin mukava kuulla. Minusta on mukavaa, kun siellä ei sellaiselle juoruilulle ole aikaa sillä niin sanotut välitunnit ovat niin lyhyitä, että siinä ehtii ainoastaan vaihtamaan luokkaa sekä käymään pikaisesti tupakalla tai muilla toimilla. Lisäksi opiskelijat ovat keskittyneet omaan panokseensa opiskelun suhteen ja ovat joko aikuisia noin muuten taikka sitten nuoria kaksoistutkinnon suorittajia. Se tarkoittaa sitä, että opiskellaan ammattiin lukion käymisen rinnalla. Minulle on jo muotoutunut hyvä kaveriporukka aikuislukiossa – vaihdetaan kuulumiset ja keskustellaan, kuinka opinnot ovat sujuneet.

 

Opinnot ja haasteet

Edellisistä opinnoista minulla on kulunut aikaa: silloin opiskelin Turussa avoimessa yliopistossa lääketiedettä ja se tapahtui kerran viikossa. Silloin matkustaminen ja matkojen kalleus varmaankin toivat omat haasteensa opintojen suorittamiselle.

Kovin haaste minulle taitaa olla ruotsin kielen opiskelu, sillä en ole oikeastaan käyttänyt sitä käytännön tilanteissa ja näin ollen se ei ole jäänyt hyvin mieleenikään. Toisaalta, ratkaisuksi olen vain keksinyt sen, että kuuntelen oppikirjan mukana tulleen CD-levyn ja yritän tehdä tehtävät huolellisesti ja joskus jotain ylimääräistäkin läksytehtävien lisäksi.

Nyt täytyy satsata siihen, että opinnot tapahtuvat neljästi viikossa iltaisin. Se ei ole kuitenkaan minulle ongelma, sillä olen huomannut itseni olevan enemmän ilta-, kuin aamuihmisiä. En ehkä jaksaisi suorittaakaan päiväpuolella lukiota, koska haasteena olisivat aikaiset aamuherätykset.

Koska minulla on päivisin aina muutakin tekemistä, niin minulla on toisinaan haastetta löytää aikaa opiskeluun, mutta kuitenkin se tapahtuu aikataulujen lomassa helposti. Lisäksi oma laiskuuskin on ongelma aina silloin tällöin, mutta siitä pääsen helposti ylitse ottamalla vain itseäni niskasta kiinni lukuhommien aloittamiseksi.

Toisinaan haasteeksi voi muodostua kirjojen hankinta, sillä kustantamojen intressi tuntuu olevan myydä joka vuosi uudet painokset. Siksi kirjojen ostaminen voi tulla pienituloiselle eläkeläiselle kalliiksi. Kuitenkin pystyn ne tukitoimin hankkimaan itselleni.

Opiskelun sisältö aikuislukiossa on minusta vaikuttanut mielenkiintoiselle ja antoisalle. Parasta opinnoissani on se, että voin hiukan itse katsella, mihin tahtiin niitä suoritan. Hyväksytyt arvosanat eivät tule lukiossa kuitenkaan ilmaiseksi. Niiden eteen täytyy tehdä kunnolla työtä. Sitten onkin palkitsevaa saada hyviä arvosanoja ja selvitä kohtuullisesti kursseista läpi.

Olen onnistunut ratkomaan monia haasteita. Saan esimerkiksi kirjoittaa tentit tietokoneella, koska olisin perinteisellä kirjoitustavalla hiukan kömpelö. Tiedän, että tarvitsen lääkärinlausunnon sitten ylioppilaskirjoituksiin saadakseni kirjoittaa tietokoneella. Saan aina tenttitilaan koulun tietokoneen, jossa ei tietenkään ole nettiyhteyttä, mutta tulostusmahdollisuus tietenkin on, jotta saan printattua kirjoitukseni ulos. Tunneilla menen eteen istumaan, jotta kuulisin selvästi opettajan puheen ja näkisin taululle kunnolla. Yritän myös parhaani mukaan valita paikan, jossa loisteputkivalo ei loista suoraan silmiini, sillä saan migreenin loisteputkivalon häikäisystä.

Lukio-opinnot ovat minusta kova juttu. Pidän niistä ja suosittelen niitä lämpimästi muillekin, edes kokeilumielessä.

 

Mitä kannattaa muistaa, kun aloitat opinnot iltalukiossa?

–   Joka päivä kannattaa lukea vähän ja tehdä tehtävät huolellisesti.

–   Tee opiskelemastasi käsitekartat ja tee tunneilla muistiinpanot huolellisesti.

–   Hae kiinnostavista aihealueista lisää tietoa ja ole aktiivinen tunneilla.

–   Kysele opettajilta asioita opiskelemiesi asioiden selkiyttämiseksi.

–   Kannattaa käydä säännöllisesti opinto-ohjaajan luona.

–   Keskustele opinto-ohjaajasi ja opettajiesi kanssa omista rajoitteistasi avoimesti: Useimmat opettajat kyllä ymmärtävät tilanteesi.

–   Selvitä mahdolliset sinulle kuuluvat etuisuudet Kelasta ja sosiaalitoimesta ennen opintojen aloittamista, sillä opiskeluvälineiden kuten kirjojen hankkiminen on kallista. Yritä myös saada käytettyjä kirjoja, jos niistä on tuoreet painokset olemassa. Kirjastokin on oiva paikka lainata kurssikirjat. Toisaalta, tarvitset kirjoja vielä ylioppilaskirjoitusten tuoksinassa, joten siksi on parasta hankkia oppikirjat itselleen.

–   Muista kärsivällisyys. Se on yksi tärkeimmistä taidoista opiskelussa. Eihän Roomaakaan rakennettu päivässä!  🙂