Onttous puheen sisällä, osa 9: Väliaikatiedot

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: Maiski

Kuva: Maiski

Eräs hauska piirre on jonkin muuttuvan tilanteen lähes jatkuva kommentointi ja uudelleen kertaus, vaikka äimisteltävänä oleva asia ei olisi muuttunut sentin vertaa tarkastelukertojen välillä.

Ajassa tapahtuvan muutoksen paketoiminen ja lopputuloksen odottelu ei edistä kanssakäymistä. Ehkäpä jatkuva kälätys valmistelee ryhmää tulevaan muutokseen ja tuo toimintamalli on voimassa, vaikkei erityistä vaikutusta olisi tiedossa omiin ympyröihin. Toisaalta dynamiikan hahmottamien on vaikeaa ja tapahtuman kuin tapahtuman jako osiin tuo jonkinasteista helpotusta. Arkipuheen heikkous, kyvyttömyys mennä asioiden alkulähteille paljastuu selkeästi tilanteessa, jossa kehitys riippuu pohjimmaisesta mekanismista. Tietysti monessa laajemmassa ilmiössä tekijöiden ristiinvaikutus synnyttää kaoottisen, ennustamattoman systeemin. Tässä onkin lisähaaste, määritellä ”katto”

tapahtumille. Hyvin yleinen kommentti on, ettei asiasta voi sanoa mitään. Se ei pidä  paikkaansa, kaikki asiat voi halutessaan haarukoida jotenkin. Esimerkiksi nykyinen huolestuttava, mutta huonosti ennustettava talouskehitys ei tule räjäyttämään maapalloa.

Siinä on ainakin yksi merkkipyykki, josta voi halutessaan pakittaa kohti realistisempia skenaarioita. Arvioinnin alarajalla puolestaan työttömyys lisääntyy. Eivät ole kovin syvällisiä nämä ennusteet, mutta ne näyttävät sen seikan, että pientä arvuuttelua voi harrastaa jos leuan länksytyksen sijaan harjoittaa aivolihastaan. Vastakohtana käytetään usein ilmausta: ”asiasta ei voi sanoa mitään, kaikki on vielä mahdollista”. Päinvastoin kuin voisi kuvitella tämän lausahduksen motiivina ei ole sytyttää kanssaihmisiä debattiin.

Harvoin mahdollisuuksia on ääretön määrä ja usein niitä ei ole edes montaa. Toiseksi jos kaikki on mahdollista niin silloin kirjoittamattoman kansanperinteen mukaan tarvitaan poikkeuksellisen viisaita henkilöitä valitsemaan kaikista ne oleellisimmat seikat. Kuin sattumalta tämä valinta lankeaa niille, jotka ovat johtavassa asemassa. Yleensä siis ainakin yksi seikka valikoituu huonosti kaikkien mahdollisuuksien joukosta. Lisäksi tällaisessa avonaisessa tilanteessa ratkaisu on yleensä kaikkein helpoimmin ennalta arvattava.

Puhetta kylläkin lietsoo eräs seikka, raha. Median on työllistettävä itse itsensä, ja se onnistuu parhaiten tunteellisella uutisoinnilla.

Eipä ole kovin suuri ihme, että eräs nykyinen hitti-ilmaus on ”Tarinat”.