Nettikiusaaminen

, , Kommentointi suljettu.

Kuva: Janne Fredriksson

Nykyään ihmiset kokoontuvat sosiaalisen median ääreen siinä missä ennen kokoonnuttiin esimerkiksi kauppakeskuksiin, toreille ja puistoihin. Sosiaalinen media käsittää chatit, kuvagalleriat, erilaiset nettipelit, blogit ja pikaviestimet. Internetissä voidaan luoda erilaisia ihmissuhteita, mutta toisaalta siellä joku voi vahingoittaa toista ikävällä tavalla. Internetissä viestintä voi tapahtua nimettömänä ja kasvottomana, mikä houkuttelee asiattomaan ja ajattelemattomaan viestintään. Joskus Internetissä tunteet voivat kuumeta niin paljon, että henkilö saattaa alkaa loukkaamaan toisia. Nuoret voivat joutua kohtaamaan yksin Internetin raa’an puolen, jos vanhemmilla ei ole kokemuksia Internetin tarjoamasta sosiaalisesta maailmasta.

Mitä on nettikiusaaminen?

Nettikiusaaminen täyttää systemaattisuuden tunnusmerkit, kun jollekin henkilölle halutaan tehdä tarkoituksella vahinkoa ja pahaa oloa. Internetissä tapahtuva kiusaaminen on lähes samankaltaista kuin koulu- tai työpaikkakiusaaminen, mutta Internetiä pidetään vain välineenä kiusaamiselle. Se voi myös madaltaa kynnystä alkavalle koulu- tai työpaikkakiusaamiselle. Esimerkiksi jotkut ikävät kuvat ja tekstit voivat helposti päätyä monen ihmisen nähtäville ja näin ollen pienen porukan pila voi riistäytyäkin käsistä ja levitä useamman ihmisen tietoon kuin kiusaaja alun perin on tarkoittanut. Internetissä esimerkiksi jokin ikävä sanominen muuttuu jopa kunnianloukkaukseksi määriteltäväksi teoksi, vaikka koulussa tai työpaikalla asiasta kuiskutteleminen olisi vain ilkeää pilkkaa. Internetin näppäryys ja vapaus viestiä voivat johtaa sellaiseen kuvitelmaan että siellä kaikki on sallittua.

Koulu- tai työpaikkakiusaamisen ja nettikiusaamisen välillä on pieniä eroja, joita ovat:

* Kiusaaja toimii nimimerkin takana ja hän ei aina välttämättä hän tajua kiusaavansa, sillä Internetissä ei näe vastapuolen ilmeitä, eleitä ja tunnereaktioita

* Nuorten välisessä tekstiviesti- tai messenger-keskusteluissa on harvoin suojelevaa aikuista läsnä.

* Internetissä levinnyttä pilkkatekstiä tai ikävää kuvaa on vaikea poistaa.

* Nettikiusaamiselta on vaikeaa päästä turvaan.

Muista, että Internetissä tapahtuva kiusaaminen sattuu henkisesti yhtä paljon, kuin kasvotusten saatu viesti!!!!

Kiusaamiseen Internetissä liittyvät esimerkiksi:

* Erilaiset pilkkaavat ja uhkailevat viestit.

* Juorujen ja erilaisten yksityisten tietojen levittäminen.

* Valokuvien editoiminen ja lähettely.

* Toisen nimellä esiintyminen.

* Sulkeminen ryhmän ulkopuolelle.

* Salasanojen kalastelu.

Kuka on nimimerkin takana?

Internetissä kiusaajana voi olla joko harrastuksista ja koulusta tuttu tai mahdollisesti entinen kaveri. Pahimmassa tapauksessa myös tuntemattomat saattavat osallistua siihen.

Kiusaaja saattaa luulla, ettei hän kovin helposti jätä itsestään jälkeä, eikä näin ollen voisi jäädä kiinni. Kuitenkin poliisi ja sosiaalisen median ylläpito tekevät yhteistyötä ja saavat kiusaajan usein kiinni.

Mitä kannattaa tehdä, jos joutuu kiusatuksi Internetissä?

1) Kannattaa tallentaa kuvamateriaali ja tekstit, joita kiusaaja/kiusaajat levittävät. Kannattaa myös ottaa tarkat päiväykset ja kellonajat muistiin. Lisäksi kannattaa ottaa ylös palvelun osoite, jossa kiusaamista tapahtuu. Niistä saadaan todisteet jatkotoimenpiteitä varten. Poliisi tutkii Internetissä tapahtuvaa kiusaamista laittomana uhkauksena tai kunnianloukkauksena. Ylläpitäjää ja poliisia kiinnostaa myös kiusaajan nimimerkki ja sähköpostiosoite.

2) Hae tukea lähimmäisistä ystävistäsi tai vanhemmistasi.

3) Käytä yhteisöpalvelun turva-asetuksia huolella.

4) Internetissä rikoskynnys madaltuu; älä epäröi ottaa tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin.

5) Pohdi erilaisia ratkaisuja, miten välttää kiusaamistilanteet Internetissä.

6) Blokkaa kiusaajat mustalle listalle yhteisöpalvelimessa.

7) Ei kannata vastata kiusaajan ja kiusaajien laittamiin viesteihin.

Nettikiusaamista ei tarvitse sietää!!

Olen joutunut elämäni aikana kokemaan muutamia kertoja nettikiusaamista. Joissakin kohdin se täytti jopa kunnianloukkaussyytteen arvoisia asioita. Se tuntui henkisesti hyvin painostavalta. Oli kiusallista lukea toisten ihmisten laittamia pilkkatekstejä, rivouksia ja laittomia uhkauksia käymilläni keskustelusivuilla ja kuvagallerioissa. Olin seota kiusaamisesta. Olisin voinut nostaa parissakin kohdassa kunnianloukkaussyytteen kiusaajiani vastaan, mutta en silloin jaksanut lähteä siihen ruljanssiin mukaan. Toivottavasti tästä artikkelista on kuitenkin apua muille vastaavaan tilanteeseen joutuneille.

Linkkejä:

MLL / Nuortennetti

Iltalehti: Nettikiusaaminen on fyysistä väkivaltaa pahempaa

Tietoturvakoulu: Nettikiusaaminen

IRC-Galleria: Nettikiusaaminen