Miten AS-kuntoutus voi mennä täysin pieleen

, , Kommentointi suljettu.

Tämä tarina on karu. Sen päätepiste oli eläköityminen, hiljaisen uhrin osa tähän asti, kun olisin voinut kuntoutua työelämäänkin. N päätti asian toisin: ei voinut suvaita koulutustasossa ylempänä olevaa. N:llä oli hoitajakoulutus, hänet esiteltiin ”Asperger-asiantuntijana”. Siihen hölmöyteen erehdyin, että hänen armoilleen toistuvasti jäin.

Mikä N:n toiminnassa oli huonoa ja kuntoutumisen kannalta tuhoisaa? 1. Myötätunnon puute, kylmäkiskoisuus. 2. Ihailun ja vallankäytön tarve. 3. Kyvyttömyys nähdä puutteita: Tästä seuraa, ettei kehity ammatin mukaan. 4. Totuuden vääristely: valehtelu, epäjohdonmukaisuus. 5. Konfliktitilanteissa ohjaa huomion muualle ja kiistää kiusaamiset. 6. Henkinen väkivalta, epäasiallisuus (vaikeisiin asioihin pakottaminen, uhkailut, jyrkkien ehtojen asettelu).  7. Päättää kaiken yksin, ennalta ja keskustelematta. Ei riskeeraa, että voidaan kyseenalaistaa. 8. Etevä luomaan käsitteitä ilman merkitystä. 9. Muita asiakkaita ei vertaistukeen juuri saavu. 10. Järjestelyjen pettämisessä oikea mestari: mitkään sitoumukset eivät itseään koske. 11. Vaatii sitoutumista sellaiseen, mitä vaikeuttaa onnistumasta. 12. Töykeän röyhkeä tapa kohdella: asiattomat vaatimukset jatkuvasti, aina perusteitta: jopa yksityisyyttä ja uskonvapautta loukaten.

Tämä tekee sen, ettei hänelle voi kommunikoida. Valitukset ovat olleet turhia. N oli työskennellyt lasten kanssa aiemmin, mutta aikuisiin nähden hänen toimintatapansa oli aivan väärä. Samaa kuulin toisiltakin. Eipä voisi toivoa vahingollisen ihmisen jatkavan töissä ”AS-eksperttinä” pidempään. Muistaakseni jonkin neuvottelun yhteydessä kiitin N:a ”elämäni pilaamisesta”, minkä hän tosiasiallisesti tekikin.