Kymmenen ehdotusta AS-piirteisille nuorille

, , Kommentointi suljettu.

1. Luota läheisiin ihmisiin

Heidän ei tarvitse olla välttämättä sukulaisia tai edes ystäviä, luotettava ja rohkaiseva opettajakin voi olla kullanarvoinen.

2. Kasvata paksu nahka

Kun elät Asperger-ihmisenä, kuulet usein paljon pilkkaa ja ivaa kanssaihmisiltäsi. Älä anna heille koko loppuelämäkseen sitä iloa, että he ovat voittaneet sinut henkisesti.
(Tätä kirjoittajakin tosin vielä harjoittelee.)

3. Hanki harrastus

Tämä on tärkeää etenkin niille Asperger-ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta menesty koulussa. On hyvin tärkeää saada muuta elämänsisältöä etenkin nuoruusiässä.

4. Itsetuho ei ratkaise mitään

Se vain maksimoi omaa ja läheisten kurjuutta. Pahimmassa tapauksessa kuolet, mutta voit myös jäädä eloon raihnaisena ja terveyspalveluista kroonisesti riippuvaisena.

5. Älä sorru yllytyshulluksi

Tämä koskee erityisesti jännitystä kaipaavia ja seurankipeitä Asperger-ihmisiä. Useimmat heistä ovat miehiä, mutta mahtuu joukkoon erityyppisiä naisiakin.

6. Pidä päiväkirjaa

On erittäin tärkeää oppia tunnistamaan tunteensa ja ne tilanteet, joissa ns. ajaa seinään. Aloita pienestä ja laajenna tarvittaessa vähitellen. (Tämä jossain määrin auttoi minua nuorempana.)

7. Käytä tietokonetta viestintätaitojen harjoitteluun ja kehittämiseen

Nykyisin on olemassa kaikkia hyviä netin kautta toimivia videopuhelu- ja pikaviestiohjelmia, kuten esim. Skype ja Windows Live Messenger.

8. Kokeile onneasi parisuhteessa

Vaikken ole tämän alan varsinainen suuri asiantuntija, suosittelen ainakin kaikkia aggressionsa ja tapansa jollain lailla hillitseviä kohtalotovereitani kokeilemaan seurustelua ja jonkinlaista yhdessä asumistakin, jos tai kun rakastettu löytyy jonain päivänä. Helppoa se ei tietenkään tule olemaan, kuten ei elämässä mikään muukaan. Mutta asuinkumppani tarjoaa myös seuraa ja vähentää riskiä katkeroitua.

9. Säilytä välit vanhempiisi

Vaikka etenkin murrosikä voi olla todella vaikea, ei molemminpuolisella kylmällä sodalla saavuteta mitään.Kun vanhenee, saattaa myös alkaa kaivata vanhempiensa tukea ja elämänkokemusta uudelleen.

10. Usko tulevaisuuteen

Tämä kuulostaa kliseeltä, kun sanon näin, mutta sanonpa siitä huolimatta: Koittaa aina parempi aika, jos vain jaksat uskoa ja tehdä kovasti töitä, etkä myöskään anna onnenhetkien valua ohi.