Kirja-arvostelu: ”Women From Another planet?” toimittanut Jean Kearns Miller

, , Kommentointi suljettu.

wfapWomen from another planet?
Toimittanut Jean Kearns Miller, 292 sivua.
ISBN 978-1410734310

Women From Another Planet – Our Lives in the Universe of Autism on autismin kirjon naisten kirjoittama antologia, jonka on toimittanut Jean Kearns Miller.  Antologia on oikeasti hyvä keino tuoda esiin autismin kirjon naisten erilaisuudet, koska kaikki noin 20 kirjoittajaa lähestyvät tietenkin aihetta autistisuus ja naisena oleminen hieman eri lähtökohdasta. Kirja teki minuun suuren vaikutuksen, kun luin sen ensimmäistä kertaa 2004-2005, ja oli kiinnostavaa löytää se taas ja tarkistaa, onko se yhtä hyvä kuin muistin. Ja onhan se!

Antologiassa kirjallisuuden lajina on sekä hyviä että huonoja puolia.  Hyvät ovat, että  tietty ihmisryhmä (kuten autismin kirjon naiset) saa itse, omilla sanoillaan, kertoa kokemuksistaan ja että aihetta käsitellään monimuotoisesti, koska kaikki kirjoittajat lähestyvät sitä omasta lähtökohdastaan. Ongelmaksi voi kuitenkin tulla, että antologia on liian pirstaloitunut, jos kirjoittajat eivät löydä tarpeeksi yhteistä teemaa. Tässä kirjassa antologioiden hyvät puolet käytetään tekemään monimuotoista teosta, jossa kaikki eri äänet saavat tilaa kertoa OMAN näkemyksensä AS-naisen elämästä, ja huonoilta on vältytty strukturoimalla kirjoitukset aihepiireittäin (diagnoosi, lapsuus, tunteet, äitiys jne). Vaikka  lukijana onkin paikoittain hankalaa nähdä, miten tietty kirjoitus liittyy tiettyyn aihepiiriin, tämä ratkaisu toimii useimmiten todella hyvin.

Yksi kirjan kiinnostavimmista kohdista oli alku, joka oli otteita useiden kirjoittajien välisestä sähköpostikeskustelusta, koska siinä kirjoittajien erilaisuus, mutta samalla samankaltaisuus, tulee parhaiten esiin. Suurimmalla osalla keskusteluun osallistujista on henkilökohtaisia kokemuksia aiheista, joita sähköpostikeskustelussa käsitellään, mutta kokemukset voivat joissakin asioissa olla täysin vastakkaiset. Kun vaikka keskusteltiin sosiaalisuudesta, useimmista tuntui, että he olivat ”näkymättömiä” sosiaalisissa tilanteissa, mutta erästä naista vieraat ihmiset lähestyivät koko ajan!  (Women from another planet, sivu 39-41.) Sähköpostikeskustelussa on myös se hyvä puoli, että siinä näkee konkreettisesti, että assit voivat toimia yhdessä ja olla sosiaalisia keskenään, omalla tavallaan.  Naiset keskustelevat, verifioivat toistensa kokemuksia (”minulla on täysin sama asia” jne), neuvovat toisiaan ja muokkaavat tarvittaessa toistensa epätarkkoja ilmaisuja. Keskustelu tuntuu kulkevan täysin saumattomasti, mutta tämä johtunee osittain siitä, että sähköpostikeskustelua on muokattu kirjassa ja on luultavasti etsitty viestejä, jotka erityisen hyvin sopivat aiheeseen ja edellisiin  viesteihin.

Kirjoittajien omat tekstit ovat yhtä moninaisia kun autismin kirjon naiset. On pitkiä, lyhyitä, esseemäisiä, novellityyppisiä, runoja jne. Jotkut liittyvät tiettyyn aiheeseen, kun taas toiset ovat kun yhteenveto kirjoittajan koko elämästä. Henkilökohtaisesti kosketti erityisesti elokuvantekijä Daina Kruminsin kirjoitus eri materiaalien pinnan rakenteesta. Tapa, jolla hän kuvailee maailmansa rakenteiden, kuten lampaanvillan kautta, on niin konkreettinen, että melkein voi tuntea aistimukset lukijana. Useiden muiden tekstien kautta tulee myös hyvin tuttu tunne.

Joten lopuksi, hyvä että Autismiliitto on (vihdoinkin) hankkinut tämän kirjan kirjastoonsa, siitä on varmasti monelle hyötyä. Mahtava alkukeskustelu, mahtavat kirjoitukset ja kaikin puolin hyvin positiivinen ja voimaannuttava kirja. Suosittelen lämpimästi kaikille, erityisesti nuorille assitytöille ja heidän vanhemmilleen.