Kehitä vuorovaikutustaitojasi

, , Kommentointi suljettu.

Autismikirjon ihmiset ovat usein asiansa osaavia ja koulutettuja ihmisiä ja heillä on paljon taitoja ja vahvuuksia, joita he haluaisivat päästä toteuttamaan. Tästä huolimatta merkittävä osa autismikirjon aikuisista on joko työttömänä tai varhaiseläkkeellä ja valitettavan usein myös vailla pysyvää ihmissuhdetta. Syynä tähän onnettomaan asiantilaan lienee useimmiten se, että autismikirjon ihminen ei osaa kertoa muille kyvyistään, osaamisestaan ja tavoitteistaan sellaisella tavalla, että hän tulisi kuulluksi, ymmärretyksi ja vakavasti otetuksi.

Assi saattaa ajatella, että tärkeintähän on se mitä ihminen tietää ja osaa ja mitä hän sisimmässään on, eikä se miten hän itseään ilmaisee. Arvostettava tapa ajatella, mutta valitettavasti se ei nenttimaailmassa vie pitkälle. NT-ihmisille tärkeintä ei useinkaan ole se mitä ihminen sanoo, vaan miten hän sen ilmaisee. Pakkaus on tärkeämpi kuin sisältö. Niin hölmistyttävältä kuin se tuntuukin, kyseessä on eräänlainen luonnonlaki, johon kannattaa vaan sopeutua mahdollisimman hyvin.

Sananlaskussa kehotetaan ulvomaan susien kanssa tai tulemaan syödyksi. Annan nyt kymmenen yksinkertaista mutta tehokasta vinkkiä, joiden avulla jokainen assi voi oppia ”ulvomaan” paremmin ja siten parantaa mahdollisuuksiaan pärjätä planeetta Nenticuksella.

  1. Kehitä puheääntäsi. Matala ääni viestii auktoriteettiasemasta. Jos puheäänesi on vinkuvaa piipitystä tai vienoa pihinää, kukaan ei ota sinua vakavasti ja saatat pahimmassa tapauksessa joutua muiden tallomaksi. Puheääntä voi kehittää vakuuttavammaksi esimerkiksi laulamalla. Laula lempikappaleitasi, mutta oktaavia matalammalta kuin tavallisesti. Voit myös ostaa sanelunauhurin, jolla voit nauhoittaa puhettasi ja tietoisesti harjoitella madaltamaan sitä. Kun jatkat harjoituksia riittävän pitkään, kuulostat pian Barry Whitelta (tai jos olet nainen, Sadelta) ja viettelet kenet tahansa puolellesi.
  2. Puhu hitaammin. Nopea ja hätäinen puhe viestii hermostuneisuudesta ja epävarmuudesta. Älä kuitenkaan puhu myöskään liian hitaasti. Jos kuulijat torkahtelevat tai alkavat täydentää lauseitasi ennen kuin ehdit itse loppuun, puhut luultavasti liian hitaasti.
  3. Elävöitä äänenväriäsi. Monilla asseilla puheääni voi vaikuttaa monotoniselta. Se on nenttien mielestä merkki heikosta itsetunnosta, kyllästymisestä tai pahimmassa tapauksessa jopa mielenterveysongelmista. Lisää voimaa, dynamiikkaa ja sävykkyyttä puheeseesi. Muuta äänensävyäsi sen mukaan, millaisista asioista puhut. Harjoittele puhumaan sekä lujaa että pehmeästi. Kuuntele äänenkäytön ammattilaisia, kuten television uutisankkureita ja urheiluselostajia sekä näyttelijöitä ja ota heiltä oppia.
  4. Äännä sanat selkeästi. Puhu selvällä äänellä äläkä mumise. Jos ihmiset vastaavat sinulle yleensä sanomalla ”häh”, puhut liian epäselvästi. On sääli jos et saa viestittyä tärkeää asiaa vain sen takia että kuulostat tanskalaiselta (ei koske oikeasti tanskaa puhuvia).
  5. Käytä sopivaa äänenvoimakkuutta. Jos puhut liian hiljaa, kukaan ei kuule sinua ja nentit tulkitsevat sinun kärsivän ujoudesta ja itsetunto-ongelmista. Jos taas puhut liian kovaa, sinua pidetään aggressiivisena tai puolikuurona.  Puhu hieman hiljaisemmalla äänellä silloin kun puhut jonkun kanssa kahdestaan tai olet hiljaisessa tilassa kuten esimerkiksi kirjastossa, museossa, odotushuoneessa tai julkisessa kulkuneuvossa. Kun puhut isolle yleisölle tai olet hyvin meluisassa paikassa, käytä kovempaa ääntä.
  6. Äännä sanat oikein. Sinua pidetään helposti tyhmänä jos äännät sanoja väärin. Jos et tiedä miten joku sana lausutaan, valitse tilalle toinen helpompi sana.
  7. Älä käytä sivistyssanoja väärin. Annat itsestäsi vaikutelman koppavana typeryksenä joka haluaa esittää viisaampaa kuin onkaan, jos käytät runsaasti vaikeatajuisia sivistyssanoja silloinkin kun ne voisi paremmin korvata selkokielisillä vastineillaan. Iso moka on käyttää sivistyssanoja väärin. Opettele uusia sanoja päivittäin, ota huolella selvää niiden merkityksestä ja mieti mitä synonyymejä kyseisillä sanoilla on.
  8. Harjoittele katsekontaktia. Tämä voi olla monille asseille vaikeaa, mutta katsekontakti on jostain kumman syystä erittäin tärkeä asia nenteille. Jos katsekontakti puuttuu tai on liian intensiivinen tai pälyilevä, NT-ihmiset keksivät siitä vaikka minkälaisia piilomerkityksiä, jotka eivät taatusti ole sinulle edullisia. Jos katsekontaktin ottaminen tuntuu häiritsevältä, katso edes sinne päin, esim. kulmakarvoihin tai poskipäihin. Eräs varsin tehokas tekniikka jota kannattaa harjoitella on katsoa keskustelukumppania vuorotellen ensin yhteen ja sitten toiseen silmään ja vaivihkaa siirrellä katsetta silmien välillä keskustelun ajan.  Silloin silmäsi näyttävät sädehtivän! Toinen tekniikka jota suositellaan on tällainen: Kuvittele T-kirjain, jonka vaakaviiva muodostuu keskustelukumppanin kulmakarvoista ja pystyviiva hänen nenästään. Siirrä katsettasi keskustelun ajan pitkin tuota T-kirjainta. Harjoitus tekee mestarin ja pian huomaat, että ihmiset alkavat suhtautua sinuun suopeammin.
  9. Käytä elekieltä. Tämäkin voi olla assille hyvin hankalaa, mutta sitä kannattaa ehdottomasti harjoitella. Myös eleet ja ilmeet ovat nenteille samalla tavalla tärkeitä kuin katsekontakti. Kukaties heillä on puutteellinen verbaalinen käsityskyky, joka vaatii tuekseen monielimisiä tukiviittomia. Harjoittele siis puhumaan koko kehollasi. Eleiden on syytä olla sopivassa suhteessa yleisöösi. Jos tila on pieni ja keskustelukumppaneita vain yksi, eleiden kannattaa olla pienimuotoisia. Jos taas puhut suurelle yleisölle isossa salissa, elehdi näyttävämmin. Ajattele Hitleriä – tai ketä tahansa italialaista. Elekieltäkin opit parhaiten seuraamalla näyttelijöiden ja muiden ammattiesiintyjien työskentelyä. Jos äitisi tai kumppanisi valittaa että makaat vain sohvalla ja tuijotat töllötintä, voit perustellusti kertoa tekeväsi esiintymistaidon harjoituksia.
  10. Älä lähetä ristiriitaisia viestejä. Varmistu, että sanasi, eleesi, ilmeesi, ja äänenpainosi vastaavat sitä viestiä, minkä haluat lähettää. Jos kerrot jumaloivasi kumppaniasi eleettömänä kuin puhelintolppa, moitit alaistasi peltomyyrää imitoivalla äänellä tai jos esität surunvalittelut suu irvikissamaisessa hymynvirneessä, voit olla varma ettei sinua oteta tosissaan – ja jos oikein huonosti käy, saat paluuviestinä nyrkin naamaasi.
Kuva ja teksti: Olli Vihma

Kuva ja teksti: Olli Vihma