Elokuva-arvostelu: Näkymätön Elina

, , Kommentointi suljettu.

elina

Klaus Härön elokuva Näkymätön Elina kertoo 10-vuotiaasta ruotsinsuomalaisesta tytöstä Tornionjokilaaksossa 1950-luvulla.Tarina perustuu Kerstin Johansson i Backen romaaniin Som om jag inte fanns. Elokuva on ensimmäinen Härön ohjaama pitkä elokuva. Tämä filmi sai arvostetun Kristallikarhu-palkinnon Berliinin elokuvajuhlilla lasten ja nuorten elokuvien sarjassa.

Elina asuu yhdessä äitinsä ja sisarensa kanssa hyvin vaatimattomasti pienessä mökissä. Kuollut isä on aina ollut hänelle esikuva kaikessa, varsinkin periksiantamattomuudessa ja rohkeudessa. Hänen äitinsä toimii koulussa siivoajana.

Elinassa on selvästi autistisia piirteitä: hän ei suostu syömään ruokaansa, on tottelematon, pitää mykkäkoulua ja osoittaa mieltään ymmärtämättömälle Tukholmasta saapuneelle opettajalle Tora Holmille, joka ajaa kyseisellä seudulla ruotsin kielen valta-asemaa eikä voi sietää suomen kieltä.

Elinan puolustettua suomen kieltä puhunutta luokkakaveriaan välit opettajaan tulehtuvat todella pahasti. Opettaja alkaa kohdella Elinaa kuin ilmaa vailla tunteita eikä edes yritä olla hänelle avuksi tai muuten ystävällinen. Hän kiusaa tyttöä kaikin mahdollisin tavoin haitaten jopa koulunkäyntiä. Henkinen kiusaaminen ja nimittely näkyy teoksessa erittäin selvästi.

Varoituksista huolimatta Elina menee tapansa mukaan suolle miettimään syntyjä syviä puun juurelle, missä hän tapaa istua rukoillen ja muistellen edesmennyttä isäänsä. Etsintäpartio saa pelastettua tytön ajoissa puulankun avulla ennen kuin on liian myöhäistä.

Natalie Minnevik näyttelee Elinan nimiroolin uskottavasti ollen sisukas ja oikeudenmukainen. Bibi Andersson on loistava tiukkana opettajana, joka lopulta joutuu taipumaan ja pyytämään anteeksi tekemiänsä vääryyksiä. Marjaana Maijalan suomenruotsi ei ole parasta mahdollista kuultavaa muiden puhdasta ruotsia puhuvien näyttelijöiden rinnalla.