Elämän eliksiiriä modernista taiteesta

, , Kommentointi suljettu.

Herz aufwühlen, Herz ausspülen / Sydän hämmentyy, sydän huuhtoutuu (2004)  Teos on nähtävillä pimeän aikaan Kiasman viidennen kerroksen päätyikkunoissa. Tähystys-, ultraääni- ja magneettikuvat näyttävät ihmiskehon sisäistä maisemaa.  Kuva: Kiasma

Herz aufwühlen, Herz ausspülen / Sydän hämmentyy, sydän huuhtoutuu (2004) Teos on nähtävillä pimeän aikaan Kiasman viidennen kerroksen päätyikkunoissa. Tähystys-, ultraääni- ja magneettikuvat näyttävät ihmiskehon sisäistä maisemaa. Kuva: Kiasma

Elämän eliksiiriä modernista taiteesta

Kiasman syksyn päänäyttelyn kansainvälinen taiteilija on sveitsiläinen videotaiteen tähti Pipilotti Rist. Pipilotti Rist luo näyttelyissään intensiivisiä visuaalisia universumeita. Niissä aistillinen kuvakerronta yhdistyy meditatiivisiin äänimaailmoihin. Teokset ovat taiteilijan paratiisi, jonne hän houkuttaa katsojaa astumaan.

Pieneksi paratiisiksi kaupungin hälinän ja kiireen keskellä osoittautui myös Ristin tällä hetkellä Kiasmassa esillä oleva Elixir-näyttely. Kiasman viidennen kerroksen vallannut näyttely on kokonaisvaltainen elämys, jossa näyttelyvieras saa yhteyden teokseen niin näkö-, kuulo- kuin tuntoaistiensakin kautta.

Näyttelyyn tutustutaan ilman jalkineita. Koko Kiasman viides kerros on päällystetty pehmoisella kokolattiamatolla, jolla astelu luo heti alkuun rennon kotoisan tunnelman. Ison salin seinille ja kattoon on heijastettu neljä videoinstallaatiota, joissa kaikissa silmä lepää. Taustalla soi rauhoittava mutta samalla inspiroiva musiikki.

Omaksi suosikikseni näyttelysalin installaatioista nousi kattoon heijastettu parinkymmenen minuutin pituinen video, jota sai ihailla pehmustetulla lattialla makoillen, tyynyyn nojaten. Videon pääteemoja ovat ihminen ja luonto. Välillä videon kuva pilkkoutui asteittain yhä pienemmiksi osiksi, jolloin se muuttui lähes psykedeeliseksi – rentouttavaksi sellaiseksi. Olisin voinut jatkaa tätä hypnoottista kokemusta vielä pidempäänkin, mutta olin päättänyt vilkaista museon muitakin näyttelyitä ennen sulkemisaikaa. Sanoisin kuitenkin, että näyttelyssä toteutui Pipilotti Ristin toive siitä, että Elixir toimisi nimensä mukaisesti lääkkeenä mielelle – hoitaisi, ravitsisi ja antaisi energiaa.

Pipilotti Ristin näyttely Kiasman 5. kerroksessa 5.9.6.12.2009.