Autistic Pride Day Helsingissä 6.6.2009

, , Kommentointi suljettu.

Vuoden 2007 APD:n puistopiknikkiosuus. Kuvan otti minavain.

Muutamia vuoden 2007 APD:n puistopiknikkiosuuden osallistujia. Kuvan otti minavain.

Autistic Pride Dayta(APD) vietetään kansainvälisesti 18.6. Sen osuessa keskelle viikkoa olemme päättäneet juhlistaa sitä Helsingissä lauantaina 6.6. Toimintaa on klo. 11-18. Tapahtumapaikkana on monikulttuurikeskus Familia Club.

Olen järjestämässä APD:tä nyt kolmatta vuotta. Ensimmäisenä vuonna vastuu lankesi minulle ikään kuin vahingossa, ja se vuosi menikin vähän harjoitellessa. Silloin pikniköimme auringonpaisteisessa Kaisaniemen puistossa, ja halukkaat lähtivät syömisen jälkeen vertaisryhmään jatkamaan hyvin alkanutta jutustelua. Toisena vuonna Autismi- ja Aspergerliiton Empowerment-projekti oli lisäksi järjestänyt Kinaporissa kiinnostavan tilaisuuden kuulla projektin uusista tuulista. Yhdessäolo jatkui myöhäiseen iltaan asti jutustellen ja Trivial Pursuitia pelaten.

Tämän vuoden teemaksi on valikoitunut terveys ja hyvinvointi. Seksuaaliterapeutti Yuri Höykinpuro alustaa keskustelua autismikirjolaisten seksuaalisuudesta. Nimimerkki Merihevonen kertoo selviytymisstrategioista terveyspalveluissa. ASY järjestää improvisaatiotyöpajan, ja saman järjestön kulttuuripainotteinen ryhmä sulostuttaa tilaa taidenäyttelyllään. Autismikirjon ylläpitämän verkkolehti Puoltajan pisteellä toimitetaan lehteä koko tapahtuman ajan. Vertaisryhmiä on adhd-persoonille, sukupuolten kirjolle (mm. transsukupuoliset as-henkilöt) kuin asperger-henkilöiden omaisillekin. Mukana on luonnollisesti jo perinteeksi muodostunut piknik Kaisaniemen puistossa, säävarauksella.

Autistic Pride Dayssa on kyse autistististen henkilöiden oikeuksista. Se on meidän järjestämämme tapahtuma meille itsellemme, meidän ehdoillamme. Sitä juhlitaan sillä meissä jokaisessa on aihetta juhlaan. Me kaikki olemme arvokkaita, ainutlaatuisia persoonia autismin sävyttämine piirteinemme. Me emme ole toiminnan kohteita vaan tekijöitä. Me juhlimme tätä koska olemme ylpeitä itsestämme.

Toivotan kaikki autismikirjon henkilöt ja heidän läheisensä lämpimästi tervetulleiksi juhlimaan, keskustelemaan ja tutustumaan toinen toisiimme.

-Veeti-