Autismin kolmet kasvot – dokumentti

, , Kommentointi suljettu.

Autismin kolmet kasvot -dokumentti YLE Teemalla kertoi elävästi nuorten autisminkirjolaisten aikuisten elämästä. Haastateltavana oli kolme autisminkirjolaista, 18-vuotias Joonas Norvapalo, Jaakko Syrjäläinen ja nyt 48-vuotias Kai Salonen.

Joonaksella on keskivaikea nuoruusiän autismi. Puheen kehitys on ollut viivästynyttä, ja hänellä on apunaan selkokielinen kalenteri. Joonas kaipaa tukea lähinnä arjen askareissa, kuten vaatteiden valitsemisessa ja parturissa käymisessä. Liikunnallisesti Joonas on lahjakas: hän osaa hiihtää erinomaisesti ja hiihtääkin talvisin liki päivittäin isänsä kanssa. Joonaksen perheeseen kuuluvat neurotyypilliset vanhemmat sekä kolme vuotta nuorempi pikkuveli. Veljeksillä on säilynyt hyvä ystävyyssuhde isoveljen autismista huolimatta. Ikäisiään kavereita Joonaksella ei juuri ole, ja pikkuveljeäkin alkaa perheen ulkopuolinen elämä jo kiinnostaa. Vanhemmat toimivat Joonaksen henkilökohtaisina avustajina ja ohjaajina. Hän käy normaalia integroitua koulua.

Jaakko Syrjäläinen on Autismisäätiön työtoiminnassa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa postin lajittelu ja sisäisen postin jakaminen. Hän haaveilee saavansa joskus tulevaisuudessa työpaikan Itellan palveluksessa. Asperger-henkilönä hänellä esiintyy tahattomia lihasnykäyksiä, silmien räpyttelyä ja puolelta toiselle heijaamista. Asperger-ihmisen ei tosin kannata kertoa työhaastattelussa tai työpaikallakaan neurologisesta poikkeavuudestaan – useat työnantajat eivät edes tiedä, mitä Aspergerin oireyhtymä tarkoittaa. Jaakko on asunut tuetusti tähän saakka Tammiston asumisvalmennuksessa, mutta päässyt viime talvena muuttamaan omaan asuntoon. Henkilökohtainen ohjaaja käy avustamassa siivoamisessa ja virasto-asioinnissa.

Kai Salonen vietti lapsuutensa 1960-luvulla, jolloin autismia ei käytännössä tunnettu lainkaan. Suurimman osan nuoruudestaan hän vietti mielisairaalassa suljetulla osastolla muiden ”hullujen” joukossa. Salonen kirjoittaa omaelämäkertaa ja aikoo tarjota sitä kustantajalle.