AISTIEN KOKEMINEN – Opas

, , Kommentointi suljettu.

Opas on Nepsy-hankkeen julkaisu vuodelta 2009 ja perustuu Catherine Fahertyn työkirjaan “Autismi/Aspergerin Oireyhtymä. Mitä se merkitsee minulle?”

Leena Schopp oli tehnyt hyvän käännöstyön ja Elina Lehto oivallisen ulko-asun esitteelle.

Suosittelen opasta yleisesti Asseille/HFA-ihmisille. Tunsin itsestäni monta eri kohtaa, mistä aistiärsykkeistä pidän ja mitä en voi käytännössä juuri lainkaan sietää.

Itse en pidä lainkaan tuulitakkien kahinasta, vauvojen kovaäänisestä itkusta tai yhtä aikaa puhuvista ihmisistä, koska niiden takia en oikein pysty keskittymään käsiteltävään asiaan esimerkiksi vertaisryhmässä tai verkkolehden viikkokokouksissa. Kovaääninen puheääni haittaa toisinaan myös työskentelyäni aikatauluneuvonnassa. Aiemmin puhuin melko suureen ääneen, mistä sain työkavereilta huomautuksen ja opin hillitsemään äänenkäyttöäni. Puhetyössä on kysymys myös tietynlaisesta hengitystekniikasta.

Puhelimen kovaääninen soittoääni/viestin merkkiääni saa usein säpsähtämään ilman riittävää ennakkovaroitusta. Suurimman osan ihmissuhteistani hoidan sähköpostilla, keskustelupalstoilla ja tekstiviesteillä. Soitan vain jos on ihan pakko.

Hiusten leikkaaminen ja kampaaminen aiheuttaa joskus kipua päänahassa. Kampaaminen lähinnä siksi, koska hiukset menevät takkuun ja niitä on vaikea saada kammatuiksi suoriksi. Kynsien leikkaaminen sattuu harvemmin.

Se, että joku törmää minuun, saa hetkeksi huonolle tuulelle.

Vaatteiden kanssa ei juurikaan ole ongelmia. Kovin paljon en pidä ahdistavista kauluksista, kravatista tai rusetista. Saumat eivät paljoa häiritse.

Sain oppaasta useita hyviä vinkkejä, kuinka voin esimerkiksi tietyissä meluisissa tilanteissa tarvittaessa käyttää korvatulppia, vastamelukuulokkeita tai vaihtoehtoisesti kuunnella nappikuulokkeilla rauhoittavaa musiikkia radiosta tai korvalappustereoista.

Pidän kyllä halailusta, kunhan se tapahtuu omilla ehdoillani, eikä tule täysin yllättäen puun takaa. En pidä odottamattomasta kosketuksesta.

Minulle ruoan maku on tärkeämpää kuin koostumus ja ruoka-aineita saa sotkea keskenään. Minulla ei ole todettu mitään ruoka-aine allergioita.

Pidän monista hajuista ja tuoksuista, kuten metsä, puhdas pyykki, sopiva määrä parta/hajuvettä ynnä muuta deodoranttia. En pidä roskapussien, lannan, luonnontuotteiden ja oksennuksen hajusta.

Lue lisää Nepsy-hankkeesta ja lataa opas pdf-muodossa täältä.