Pääkirjoitus: Yhdenvertaisuus

, , Kommentointi suljettu.

Piirros: Tuuli

Olemmeko me kaikki todella tasa-arvoisessa asemassa tässä yhteiskunnassa? Vastaus lienee selvä ei. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen ovat synonyymeja keskenään. Yhdenvertaisuus on perusoikeus.joka koskee kaikkia ja siihen tulee pyrkiä. Vielä tämä ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla autisminkirjon ihmisten keskuudessa. Yritystä onneksi on. Yhdenvertaisuuslaki kieltää välittömän (suoran) syrjinnän, välillisen (epäsuoran) syrjinnän, häirinnän sekä ohjeen tai käskyn syrjiä jotakuta.

Kielletyt syrjintäperusteet ovat ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, terveydentila, vammaisuus, sukupuolinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Lain tarkoituksena on myös tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Neurotyypillisessä maailmassa on haasteellista toteuttaa näitä asioita autisminkirjon suhteen ja jopa ymmärtää autisminkirjon henkilöiden maailmaa. Ja pitää muistaa että yhdenvertaisuus ei ole vain kaunis korusana, vaan se on asenne. Työsarkaa asenteiden muuttamiseksi koskien autisminkirjoa mm. työelämässä, terveydenhuollossa, opiskelussa jne. riittää. Tarvitaan tahtoa.

Nauttikaamme nyt yhdenvertaisesti tästä kesästä. Siihen kuuluu aurinkoiset kesäpäivät, piristävän sateiset kesäpäivät, valoisat illat ja yöt, uiminen ja kaikki muut kesän ilot. Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille Puoltajan lukijoille.

 

Päätoimittaja