Teatteria mielenterveydestä

, , Kommentointi suljettu.

Tutulla ja turvallisella assiporukalla löysimme tiemme Kansallisteatterin Omapohjaan seuraamaan esitystä Pysy Vielä hengissä Tämä Päivä, joka oli Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin käsialaa.

Aihe mielenterveysongelmista ja itsetuhoisuudesta oli hyvin rankka, mutta antoisa mustaa huumoria unohtamatta. Yksinkertaisesti esimerkiksi tanssiville psykiatrisille sairaanhoitajille ei voinut olla nauramatta,he kun samalla yrittivät hoitaa vaihtelevalla menestyksellä potilaitaan.

Jessica Grabowsky Modestyn eli Annan keskeisessä mielenterveyskuntoutujan roolissa oli hyvin liikuttava ja  hän myös esitti paniikkikohtaukset uskottavasti, samaten kuin lääkkeiden yliannostuksen ynnä muut useat vaikeat aiheet. Harriet Abrahamsson oli hyssyttelevä , tutun ylisuojeleva äitihahmo, joka vain yrittää lapsensa parasta, eikä oikein ymmärrä mikä on vialla?

Kirsti Kuosmasen roolisuoritus oli huikea psykiatrisena sairaanhoitajana Eeva Varkolana, siinä kävi hyvin ilmi kuinka ylikuormitettuja ammattinsa edustajat ovat työuupumukseen saakka ja sitten tuleekin tarve lähteä pitkälle kuntouttavalle lomalle, jossa hän myös onnistuu, mihin muut ammattilaiset eivät pystyneet. Seppo Pääkkönen oli Olavi Varkolana hyvin luotettava, jolla tunteet pursusivat ylitsevuotavasti toisinaan kunnon itkuakaan unohtamatta.

Esityksen käsiohjelmassakin kysytään rastia ruutuun menetelmällä koetko olevasi Normaali, Hullu vai Etkö vaan osaa sanoa?  Tärkein sanoma teatterilla kuitenkin tuntui olevan,että meillä kaikilla on mahdollisuus selviytyä paniikkihäiriöstä,vakavasta masennuksesta sekä itsetuhoisuudesta.

 

Teatteri Omapohja

Teatteri Omapohja