Myllerrykseni Herra Aspergerin kanssa

, , Kommentointi suljettu.

kuva: MeriHevonen

kuva: MeriHevonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elokuussa tulee kuusi vuotta täyteen, jolloin sain Asperger-diagnoosin, ja olen omalla kohdallani tullut lähes sinuiksi diagnoosini kanssa. Olen siis naimisissa Herra Aspergerin kanssa.

Vielä takavuosina elin diagnoosimyllerryksessä, joka muistutti hiukan herkullista Hesburgerin pehmytjäätelö-suklaaseosta. Asiasta tulikin mieleeni, että Hesburgerissa ja Aspergerissa on yhtä monta tavua: Minulla on Hesburgerin syndrooma ja minä menen Aspergeriin syömään. Muistan vielä, kuinka joku aika sitten vihasin ihmisiä misantrooppisella ja väkivaltaisin tavoin: Minua ärsytti muiden ihmisten kaikenlainen tekeminen sekä tekemättömyys. Se lienee ollutkin osa myllerrystä, mitä olen kokenut.

Koska alussa mainitsin olevani Herra Aspergerin kanssa naimisissa, niin ei tämä avioliitto aina ole ollut ruusuilla tanssimista. Herra Asperger tekee minulle välillä kiusaa; ellei hän langeta päähäni esimerkiksi erilaisia pakkoajatuksia, esimerkiksi tarkistuspakkoja, niin silloin hän ei anna minun toimia arjessa; eli hän toppailee minua toiminnaohjauksen ongelmilla. Silloin tulee vieläkin enemmän pakkoajatuksia siitä, miksi en toimi kunnolla esimerkiksi opiskelujeni suhteen. Nuo siis ovat asioita, jotka näkymättömässä kumppanissani ärsyttää.

Osaan kuitenkin tätä avioliittoa tarkastella myös positiivisessa valossa: Herra Asperger on tuonut minulle huomenlahjaksi sellaisia taitoja, joita välttämättä ”nentit” eivät voi kuvitellakaan osaavansa, kuten hyvää kirjoitustaitoa puujalkavitseineen, piirustus- ja maalaustaitoja omalla perspektiivillä sekä musikaalisia lahjoja. Herra Asperger on antanut toisinaan minulle luvan olla omassa autistisessa kuplassa, jos haluan olla ihmishälinältä rauhassa. Minusta se on varsin mielenkiintoista tehdä arkisia seikkailuja sekä elää Herra Aspergerin kanssa sekalaisessa myllerryksessä kuin syksyn lehtien ja lehtipuhaltimen ilmavirran aiheuttamassa mylläkässä. Loppupeleissä tämä myllerrys Herra Aspergerin kanssa on mielenkiintoisen mukavaa.

 

Teksti: MeriHevonen

ASY:n kulttuuri- ja taidepainoitteisessa vertaistukiryhmässä 15.03.2014.