Väkivaltaa voi vähentää välittämällä

, , Kommentointi suljettu.

pelastusAsperger ei yksin aiheuta väkivaltaisuutta. Syyntakeelliseen (ei esim. sairauden aiheuttamien harhojen vuoksi tehtyyn) väkivallan tekoon tarvitaan ympäristöstä tulevaa laiminlyöntiä. Kouluampujia tuotetaan sillä, että sallitaan kulttuuri, jossa toisia ei kuunnella, ei hyväksytä, jossa ihminen joutuu tukahduttamaan itseään, jossa ihminen joutuu besserwissereiden uhriksi.

Asperger-henkilö on erilaisuutensa vuoksi tässä suhteessa heikommassa asemassa muihin verrattuna, mutta aivan kaikkea väkivaltaa voi vähentää sillä, että antaa toisille tilaa, yrittää ymmärtää ja kuunnella heitä. Kouluampumiset voi estää välittämällä toisista.

Luulen kuitenkin, että se on totuus, jota ei haluta kuulla. Voivotellaan jonkun perheen sisäisiä ongelmia, vaaditaan enemmän ammattilaisia hoitamaan hulluja, mutta itse ei vaivauduta kysymään naapurilta kuulumisia, pyytämään yksinäistä työkaveria mukaan juhliin, ja kovistellaan lapselta anteeksipyyntöä kuuntelematta hänen puolustuspuheenvuoroaan.

Maailma ei ole muuttunut paremmaksi, vaikka tätä totuutta on julistettu vuosituhansia. Ainahan se on niin, että jälkeen jääneet voivat enää vain kauhistella tapahtunutta. Tulevan estäminen ei tuo kiitosta.

Sonja