Aspergerit eivät ole psykopaatteja

, , Kommentointi suljettu.

lentoturvaOlin arvuutellut jo pitkään mielessäni, milloin valtakunnan suurin sanomalehti kirjoittaisi jutun, jossa käsitellään Aspergerin syndroomaa. Hesarin sunnuntailiitteessä 10.2. ilmestyi lopulta laaja artikkeli, jossa AS oli ainakin näennäisesti keskeisessä asemassa. Jutun kapeaakin kapeampi näkökulma sai minut kuitenkin haukkomaan henkeäni. Artikkelissa kun keskityttiin spekuloimaan Aspergerin syndrooman ja maailmalla sattuneiden ampumavälikohtausten mahdollisella tilastollisella yhteydellä. Samalla kerrottiin, että Malmön sarja-ampujalla oli todettu Aspergerin oireyhtymä.

Ei liene uutinen, että ihmiskunnan kaikista vähemmistöistä löytyy niin sanottuja mustia lampaita. Malmön ampumisiin syyllistynyt Peter Mangs edusti alle 0,01 promillea Ruotsin Asperger-väestöstä. Aspergerit ovat yleisesti ottaen hyvin lainkuuliaista porukkaa, ja myös jutun kirjoittaneen toimittajan tiedossa oli, että aspergerit syyllistyvät tutkimusten mukaan valtaväestöä harvemmin rikolliseen toimintaan. Silti Helsingin Sanomat katsoi tarpeelliseksi omistaa yli kolmannes sunnuntaisivuista aiheelle AS ja sarja-ampumiset.

Jutun yhteydessä väitettiin lisäksi, että norjalaisella joukkosurmaajalla Anders Breivikillä olisi ollut Aspergerin syndrooma Todellisuudessa eri asiantuntijat ovat esittäneet keskenään ristiriitaisia ja vastakkaisiakin näkemyksiä Breivikille mahdollisesti kuuluvista diagnooseista.

Mitä tulee Aspergerin syndroomaan, kyseessä ei ollut Breivikille annettu diagnoosi, vaan arvelu syndrooman mahdollisuudesta, jota perusteltiin lähinnä Breivikin vaikeudella tuntea empatiaa. Kyvyttömyys tuntea empatiaa ei kuitenkaan ole Aspergerin syndrooman diagnostinen kriteeri. Tieteelliset tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että aspergerit tuntevat vähintään yhtä paljon empatiaa kuin valtaväestö.

 

Teksti: Essi Blomberg

 

Lisäksi: Essi Blombergin arvostelu Liisa Keltikangas-järvisen teoksesta Sosiaalisuus