Kokemukseni Kulttuuripajasta ja vertaisohjaajana toimimisesta

, , Kommentointi suljettu.

Teksti: MeriHevonen

Kuvat: Lohjan Kulttuuripaja / Sosped-säätiö (http://vishpri.vuodatus.net/)

merppakultt2

Tarinani alkaa sillä, että ennen joulua vuonna 2012 kävimme Lohjan kuntoutuspoliklinikan nuorten ryhmän kanssa tutustumassa siihen kun Lohjan Kulttuuripaja otti ensimmäisiä harppauksia Lohjan työväentalolla. En vielä silloin tiennyt, mitä kaikkea mahdollista Lohjan Kulttuuripaja voi minulle ja vertaisilleni tarjota. Mutta aivan aluksi näin Lohjan Klubitalon seinällä paikallisesta lehdestä otetun lehtileikkeen, jossa kerrottiin hiukan Kulttuuripajat-hankkeen käynnistämisestä Lohjalla ja että se olisi suunnattu 18-35-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille. Kuitenkin silloin vielä ajattelin omaa jaksamistani ja kiireisyyttä, olisiko minulla aikaa ryhmien vetämiselle vai olisinko vain ryhmäläisenä Lohjan Kulttuuripajalla. Minulla on kuitenkin lukio ja kaikkea muuta oheistoimintaa sen rinnalla, kuten Asperger-kahvilan pyörittämistä Helsingin päässä sekä muitakin menoja siellä. Kuitenkin ensimmäisen tutustumiskäynnin jälkeen minua alkoi asia kiinnostaa ja houkutella. Samalla ajattelin, että saan vastapainoa lukiolle ja kaikelle muulle. Menin joulukuussa 2012 haastatteluun vertaisohjaajakoulutusta varten. Haastattelu oli hyvin lämminhenkinen ja miellyttävä, samoin tutustumishetki silloisissa tiloissa. Vastassa oli kolme mukavan tuntuista työntekijää sekä kaksi mustan ja ruskean väristä koiraa: Hippu ja Lilli, jotka ovat tukikoiria myös Lohjan Mielenterveysseuralla. Tunsin heti, että koirat ovat todella terapeuttisia eläimiä, ja niitä halusin ottaa syliin ja rapsuttaa. Tutustumiskäynnin aikana kahvin tuoksu leijaili, samoin kanelipullien. Ne tuoksut toivat omanlaista tunnelmaa noin joulunalusviikoilla.

Tammikuussa 2013 alkoi sitten Lohjan Kulttuuripajalla ensimmäinen vertaisohjaajakurssi. Minut valittiin siihen haastattelujen perusteella. Joitakin tuttuja oli samalla kurssilla, mutta myöskin pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin ja olen saanut uusia ystäviäkin Kulttuuripajalta. Minulle vertaisohjaajakoulutukseen pääsy tuli täytenä yllätyksenä, sillä olin aivan varma, että Kulttuuripajalla on tiukat kriteerit siihen, minkälainen vertaisohjaajan kuuluisi olla. Sain myös huomata sen, että asioista keskusteltiin rakentavasti eikä minun omituisuuksiini puututtu vaan vahvistettiin voimavaroja sekä kykyjä. Kouluissa omituisuuksiini ja puutteisiini on kyllä helposti löydetty huomautettavaa, mutta onneksi Kulttuuripajalla näin ei ole. Päinvastoin. Minusta oli hienoa saada pitkästä aikaa jokin kurssitodistus ja tietenkin keltainen ruusu kurssin päättäjäispäivänä, joka oli sitten maaliskuussa 2013. Aiemmin olen todistuksen kunnolliseen tutkintoon saanut suurin piirtein ammattikoulusta kun valmistuin prosessilaborantiksi. Se tuntui huikealta.

Helmikuussa 2013 oli taukokuukausi vertaisohjaajakoulutuksesta, sillä Lohjan Kulttuuripaja muutti silloin uusiin tiloihin työväentalolta. Olin mukana hanketyöntekijöiden ja toisten vertaisohjaajien eli vertsikoiden kanssa remontoimassa ja maalaamassa seiniä uudessa paikassa. Samalla pääsin toisten vertaisohjaajien kanssa sisustelemaan uusia tiloja. Käytiin erilaisissa huonekalukaupoissa ja sitten Lohjan Kierrätyskeskuksessa. Maalikaupassa pähkäiltiin erilaisia iloisia värejä Kulttuuripajan seiniin. Minusta se oli mielenkiintoista. Olen tyytyväinen uusiin hienoihin tiloihin, ja ne ovat viihtyisät sekä valoisat.

Omalla tavallani olen kokenut, että myös kokemuskouluttajakoulutus, jonka kävin toisella taholla, oli hyödyllistä ajatellen kulttuuripajatoimintaa. Olen pystynyt harjoituttamaan oman itseni rajaamista ryhmätilanteissa ja myös olen oppinut keskustelemaan asioista reflektoivammin kuin esimerkiksi pari vuotta sitten.

Ohjaan Lohjan Kulttuuripajalla kolmea eri ryhmää: Luovaa kirjoittamista, Rytmiryhmää ja Bändiryhmää. Vielä en ole keksinyt ohjaamalleni bändille nimeä enkä ole kysynyt, minkä nimen vertaiset haluaisivat bändille. Luova kirjoittaminen pitää sisällään vartin pituisen sisäisen kriitikon sulattamisen eli kirjoitetaan tajunnanvirtaa. Sen jälkeen annan teeman, josta kukin voi kirjoittaa erilaisia asioita, joita mieleen tulee. Esimerkiksi laulujen sanoja ja lyriikkaa. Loppuaika meneekin sitten keskusteluun ja erilaiseen pohdintaan siitä, mitä on saatu aikaiseksi paperille kirjoitettuna. Minusta on terapeuttista ja mielenkiintoista kuunnella erilaisten ihmisten tarinoita esimerkiksi arjesta. Rytmiryhmä pitää sisällään erilaisten lyömäsoittimien ja erilaisten helistimien soittamista sekä peruskomppien harjoittelemista. Myöskin on matala kynnys tulla harjoittelemaan rytmiikkaa ja vähän testailemaan, miltä tuntuu soittaa erilaisia rytmejä esimerkiksi rumpusetillä ja Djembe-rummuilla. Bändiryhmässä soitetaan sitten erilaisia muiden kappaleita taikka omaa tuotantoa. Itse soitan bändiryhmässä rumpusettiä. Ryhmät ovat matalan kynnyksen paikkoja. Ei siis tarvitse olla aiempaa kokemusta esimerkiksi kirjoittamisesta, vaan siihenkin asiaan voi harjaantua ryhmässä.

Toisinaan käyn studiollakin soittelemassa erilaisia biisejä. Studio, jossa  kulttuuripajalaiset käyvät, sijaitsee Inkoossa idyllisissä maalaismaisemissa. Erityisesti sen paikan puutarha on mieleeni. Soitan rumpuja myös vertaisohjaajien omalla tavallaan muodostuneessa bändissä Pots Lojo. Kesäkuussa 2013 olin keikalla Helsingin Esplanadilla, ja silloin oli rento ja letkeä meininki. Myöskin lämpöä piisasi niin ilmapiirillisesti kuin noin luonnollisestikin. Ihmiset tanssivat siellä ja pitivät hauskaa. Joitakin kavereitakin kävi katsomassa bändimme esiintymistä Espan lavalla.

Olen kokenut vertaisohjaajuuden Lohjan Kulttuuripajalla voimaannuttavana tekijänä arjessani. Lisäksi saa paljon muutakin ajateltavaa kuin se, että pyörisi vain omiin sairauksiin tai omituisuuksiin liittyvissä asioissa. Olen vertaisohjaajana saanut kokea erilaisia uusia asioita siinäkin mielessä, että asioiden kanssa ei tarvitse painia yksin vaan voi jakaa niin ilot kuin surutkin toisten ihmisten kanssa. Tärkeää on myös se, että saa itsensä liikkeelle. Viihdyn Kulttuuripajalla hyvin. Siksi käynkin siellä säännöllisesti – enemmän tai vähemmän joka päivä oikeastaan.

Tietoa Lohjan Kulttuuripajasta:

Lohjan Kulttuuripaja on Sosped-säätiön Nuorten Kulttuuripajat -hankkeen alainen. Kulttuuripaja sijaitsee Lohjan Nordean talossa kolmannessa kerroksessa (Laurinkatu 57 A 23). Sinne pääsee hissillä näppärästi. Kulttuuripajan toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti 18-35-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille, mutta vertaisohjaajaksi voi kouluttautua vanhempikin ihminen. Lisää tietoa löytyy osoitteesta: http://www.sosped.fi/gfp-2/lohjan-kulttuuripaja/

merppakultt