Paras lääke ahdistukseen löytyi liikunnasta (Asperger somessa, osa 4)

, , Kommentointi suljettu.

pihlajanlehtiaSyyskuussa jatkettiin heinäkuussa virinnyttä ahdistuksen hoitoon liittyvää keskustelua. Ketjun aloittaja halusi kuulla ihmisten kokemuksia siitä, mikä olisi paras lääke ahdistukseen.

Kolmetoista henkeä vastasi kyselyyn, joista kuusi suositteli liikuntaa ahdistuksen hoitoon. Lajeista mainittiin hyötyliikunta, kävely, uinti ja juokseminen. Juokseminen oli osoittautunut yhdellä vastaajalla todella tehokkaaksi hoitomuodoksi: ”Minä kirjaimellisesti juoksin itseni terveeksi oltuani varmasti yli 10 vuotta kliinisesti ahdistunut. En osannut kuvitella jo valmiiksi runsaasti kävelevänä ihmisenä, että juokseminen muuttaisi mitään, mutta sen se teki.”

Viisi vastaajaa kertoi saavansa apua lääkärin määräämistä lääkevalmisteista kuten beetasalpaaja propranololista (Propral) ja hermostoa kiihottavan glutamiinin tuotantoa estävästä lamotrigiinista (Lamictal). Kolme suositteli meditointia, lepoa tai riittäviä yöunia.

Kolme vastaajaa kertoi hyötyvänsä audiovisuaalisista tuotteista kuten jazzia tai sateen ropinaa sisältävien äänitteiden kuuntelusta tai netistä löytyvien ASMR-videoiden katselusta. Kaksi keskustelijaa suositteli harrastuksiin uppoutumista kuten erityiskiinnostuksen kohteisiin syventymistä, lukemista tai päiväkirjan pitämistä. Kaksi kertoi suklaan tai ylipäänsä syömisen auttavan ja yksi oli hyötynyt liikunnan ja levon ohella myös ruokavaliomuutoksista.


Faktalaatikko: ASMR rentouttaa ja kihelmöi

ASMR on lyhenne englannin kielen sanoista ”autonomous sensory meridian response”. Kyse on eräänlaisesta etähieronnasta, joka tapahtuu ihmisen tuottamien ääniaaltojen välityksellä. You Tubesta löytyy paljon ilmaisia ASMR-videoita, joiden tarkoituksena on tuottaa kuulijalle kihelmöivän ihania ja rentouttavia aistiärsykkeitä. ASMR toimii kuitenkin vain osalla ihmisistä.

 

Teksti ja kuva: maura Ryömä.

Tässä sarjassa esitetään otteita tai koosteita Facebookin Asperger-ryhmien puheenvuoroista ja keskusteluista. Sarjan edelliset osat julkaistiin 11.9.2016 Masennus ja Asperger: lääkehoito usein tehotonta, 1.2.2016 AS-diagnoosi –kriisin paikka vai helpotus? sekä 29.11.2015 Sain lopulta diagnoosin, vaikka en muistuttanut Asperger-poikia