Kyläily ystävien luona aiheuttaa fysiologista stressiä myös neurotyypillisille ihmisille

, , Kommentointi suljettu.

ystavien-kanssaAutististen ihmisten ylikuormittuminen sosiaalisen kanssakäymisen aikana ei ehkä heijastelekaan vain elimistön poikkeavaa vastetta sosiaalisiin tilanteisiin.

Yle Uutiset mittasi syyskuussa eri alojen työntekijöiden stressitasoja ja elpymistä töissä ja vapaa-aikana. Yksi testiin osallistuneista vietti viikonlopun kyläillen ystäviensä luona. Ystävien luona vietetty aika osoittautui mittauksissa jopa kiireistä lasentarhanopettajan työtä stressaavammaksi. Tutkittava nukkui kyläilyn jälkeisenä yönä lisäksi huonommin kuin työpäiviä seuranneina öinä. Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Arja Uusitalon mukaan ystävien luona kyläily näkyykin mittauksissa vain harvoin palauttavana toimintana.

Autismikirjon ihmiset ihmettelevät usein, miksi muiden ihmisten seura on niin uuvuttavaa myös silloin, kun kyse on rennosta yhdessäolosta läheisten ystävien tai sukulaisten kanssa. Tämän tiedon valossa kyseinen reaktio ei olisikaan millään lailla poikkeuksellinen.

Yhtenä selityksenä sosiaalisen vuorovaikutuksen stressaavuudelle voisi olla se, että toisten ihmisten läsnäolo ja arkirutiineista poikkeavat tilanteet nostavat ihmisen fysiologista vireystasoa eli pakottavat keskushermoston käymään suuremmilla kierroksilla. Löytö antaa lisätukea intensiivisen kokemisen teorialle, jonka mukaan autismikirjon ihmiset ylikuormittuvat muita ihmisiä herkemmin.

Lue stressimittauksista kertova Yle Uutisten juttu.