Kiinalaiset tutkijat loivat autistisesti käyttäytyviä apinoita geeniteknologian avulla

, , Kommentointi suljettu.

Kuvan apina ei ole muuntogeeninen (Pexels-kuvapankki).

Kuvan apina ei ole muuntogeeninen (Pexels-kuvapankki).

Muuntogeeniset Rett-apinat kiertävät kehää häkeissään, ottavat tavallista vähemmän kontaktia lajitovereihinsa ja stressaantuvat ihmisten tuijotuksesta niin paljon, että murisevat tutkijoille muita apinoita enemmän. Jotkut saavat tuijotuksesta suoranaisen sairauskohtauksen.

Shanghain Biologisten tieteiden instituutissa työskentelevän aivotutkijan Zilong Qiu:n tutkimusryhmän on onnistunut istuttaa noin viiteentoista apinasikiöön yksi tai useampi ylimääräinen kopio MECP2-geenistä, minkä tiedetään aiheuttavan Rettin oireyhtymää.

Rettin oireyhtymä on autismikirjoon kuuluva neurologinen sairaus, johon liittyy ihmisillä noin vuoden iässä alkavaa kehityksen taantumista, tasapainohäiriöitä, lihasjäykkyyttä, raajojen koordinaatiohäiriöitä, hyperventilaatiota ja dementiaa. Sairaus johtaa yleensä vaikeaan älylliseen kehitysvammaisuuteen ja kyvyttömyyteen oppia puhumaan. Rett lyhentää elinikää ja monet Rett-potilaat menettävät sairauden pahetessa myös liikuntakykynsä.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on käyttää Rett-apinoita koe-eläiminä etsittäessä parannuskeinoja autismikirjon oireyhtymiin.

 

Lisätietoa: