Empowermentpäivät Turussa 15. – 16.11.2014

, , Kommentointi suljettu.

Emppitoimikunta Piirros: Tuuli

Emppitoimikunta
Piirros: Tuuli

Kirjoitan tähän muistelua Turun emppipäivistä lyhykäisesti. Parhaiten mieleeni jäi Satu Söderströmin seksuaaliterveys-luento. Hän aktivoi autismin kirjon yleisöä ja vastaili seksi-, seurustelu-, rakkaus- ja suhde-aiheisiin kysymyksiimme, joita rustasimme isolla porukalla pienille paperinpalasille. Parasta tässä oli, että kysymykset esitettiin anonyymeina, eikä kukaan voinut yhdistää vastaajaa kehenkään tiettyyn paikalla olleeseen henkilöön.

Heidi Lindholm luennoi aiheesta ”Asperger ja liitännäisdiagnoosit”. Usealla kirjon ihmisellä saattaa olla osittain päällekkäisiä lääkärinlausuntoja erilaisista häiriöistä, joista mainittakoon ADD (attention deficit disorder), joka on tarkkaavaisuuden häiriö ilman hyperaktivivisuutta. Hyperaktiivisuutta vastaavasti esiintyy usein haitaksi asti ”klassisilla” ADHD-henkilöillä. Monet As-ihmiset, riippumatta siitä onko heillä mielenterveydellisiä ongelmia vai ei, ovat hyvin herkkiä, eivätkä kestä kiusaamista tai rankkaa arvostelua.
Antti Kolari sivisti meitä ansiokkaasti nettikäyttäytymisessä mukaanlukien yleisimmän sähköpostiviestinnän ja erilaiset sosiaaliset mediat, tärkeimpänä Facebook. Jonkin verran sivuttiin myös Irc-galleriaa, Instagramia ja Twitteriä. Suomen Aspergeryhdistys on toiminut edelläkävijänä, jonka jälkeen muutkin autismin kirjon yhdistykset ovat liittyneet ja käyttävät aktiivisesti tätä väylää tiedottaakseen jäsenistölle mm. vertaistapaamisista ja vapaamuotoisista retkistä erilaisiin kohteisiin, kuten teatteri, museo, leffat jne.
Heta Pukki valaisi oivaltavasti Autism&Uni -projektin tavoitteita esteettömyyden huomioimisesta korkeakouluopinnoissa. Yksi esteettömyyttä edistävä vaihtoehto voi olla tukihenkilö tai koulunkäyntiavustaja, joka tuntee aspergerhenkilön tai autismin kirjolaisen parhaiten henkilökohtaisesti. Lista esteettömyyteen vaikuttavista tekijöistä on suunnilleen sama, kuin työelämäluennossa toisaalla tässä lehdessä.
Iltaohjelmassa runoilija Heli Laaksonen viihdytti meitä varsinaissuomalaisella huumorilla höystettynä, itselläni oli ilo jopa kätellä kyseistä kuuluisaa kirjailijaa.

Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli hyvin voimaannuttava ja antoisa, hyvä me! =)

 

Juhana Backman Empowerment-toimikunnasta

Juhana Bäckman Empowerment-toimikunnasta