Autism Speaks –järjestön johto uudistuu

, , Kommentointi suljettu.

Valerie Paradiz ja Stephen Shore

Stephen Shore ja Valerie Paradiz

Maailman suurin autismialan järjestö yhdysvaltalainen Autism Speaks on nimittänyt kaksi autismikirjolla olevaa jäsentä 32-henkiseen johtokuntaansa. Uudet jäsenet ovat newyorkilaisen Adelphi-yliopiston apulaisprofessori Stephen Shore sekä Autism Research Instituten johdossa työskentelevä, opetusalan innovaattori ja aiemmin niin ikään apulaisprofessorina toiminut Valerie Paradiz.

Tämä on ensimmäinen kerta kun kymmenen vuotta toiminnassa ollut järjestö kelpuuttaa autistisia ihmisiä johtoonsa. Paradizilla on Aspergerin oireyhtymä ja Shore oli lapsena niin syvästi autistinen, että oppi puhumaan vasta neljä vuotta täytettyään.

Tähän asti lähinnä syvemmin autististen lasten vanhempien äänitorvena toiminutta järjestöä on arvosteltu koko sen toiminnan ajan siitä, ettei se ole ottanut huomioon autististen ihmisten näkökulmaa toiminnassaan eikä varsinkaan suuren yleisön pelottelua sisältävissä rahankeruukampanjoissaan. Käänne järjestön toiminnassa saattaa liittyä siihen, että järjestön operatiivisessa johdossa on käynnissä muutosprosessi, joka alkoi järjestön perustajajäsenen, yhdysvaltalaisen NBC-televisioyhtiön johtajan Bob Wrightin erotessa keväällä johtokunnan puheenjohtajan tehtävästä. Myös järjestön toinen perustajajäsen siirtyi marraskuussa sivuun järjestön johdosta. Järjestön presidentti ja tutkimusjohtaja ovat niin ikään kertoneet aikovansa luopua tehtävistään.

Autism Speaks ei ole demokraattinen kansalaisjärjestö, vaan sen toimii säätiöissä käytössä olevalla hallintomallilla. Autism Speaks järjestöön ei siis voi liittyä äänivaltaiseksi jäseneksi, jolla olisi oikeus osallistua järjestön johdon valintaan tai muuta mahdollisuutta vaikuttaa järjestön toiminnan sisältöön. Autism Speaks -järjestön kunniaksi on kuitenkin todettava, että sen on onnistunut keräämään tv-kampanjoillaan huomattavan suuria rahasummia, joilla on rahoitettu autismiin liittyvää tutkimustyötä. Järjestö tunnetaan Suomessa etenkin sen aloittamista kampanjoista, joissa kävellään ja valaistaan ulkokohteita sinisellä valolla.