Aspergerin oireyhtymä ei aiheuta väkivaltaisuutta

, , Kommentointi suljettu.

 

aspergerin-oireyhtyma-ei-aiheuta-vakivaltaa2

Aspergerin oireyhtymästä on esitetty outoja väitteitä julkisuudessa esiin nousseen yksittäisen rikostapauksen yhteydessä. Seitsemäs huhtikuuta esitetyssä Ylen Ajankohtainen kakkonen–ohjelmassa väitettiin, että alkoholinhuuruisen illan päätteeksi tapahtunut henkirikos johtui siitä, ettei tekoon syyllistynyt olisi voinut toimia toisin Aspergerin oireyhtymään liittyvän erilaisen aivotoimintansa vuoksi.

Väkivaltainen käyttäytyminen ei kuulu Aspergerin oireyhtymän diagnostisiin kriteereihin. Tähän asti kattavin AS-väestön rikollista käyttäytymistä koskeva tutkimus laadittiin Tanskassa vuonna 2008. Tuloksena oli, etteivät AS-ihmiset syyllisty muuta väestöä useammin rikoksiin, väkivaltarikokset mukaan lukien.

Haastattelija kutsui Aspergerin oireyhtymää omintakeisesti ”mielenmaiseman häiriöksi”, vaikka Aspergerin oireyhtymä ei ole mielenterveyden häiriö eikä siihen liity mielenmaiseman vääristymistä. Oireyhtymään liittyy sen sijaan tyypillisesti muun muassa aistiyliherkkyyttä, stressiherkkyyttä ja vuorovaikutuksen kömpelyyttä, joka saattaa ilmetä esimerkiksi pyrkimyksenä kirjaimellisen tarkkaan totuudenmukaisuuteen.

Aspergerin oireyhtymä ei ole sairaus, vaan joukko synnynnäisiä ominaisuuksia ja taipumuksia. Osa ominaisuuksista saattaa aiheuttaa vammaksi katsottavaa haittaa, mutta toimivaa hoitoa ei ole löydetty. Aspergerin oireyhtymästä löytyy lisätietoja Suomen Aspergeryhdistyksen sivustolta.