Askartelu tuottaa tulokset

, , Kommentointi suljettu.

 

Kuva: Saana

Kuva: Saana

 

On uskottu omasta itsestäni, että oma ajatusmaailmani on lapsenomaista. Ei ollut aikuisuutta olemassa edes mielenkulkeuman välillä. Jos on psykiatrinen työkykytutkimus ollut ohi, on oma itse käyttänyt omaehtoisena harkintavaltaa. On suunnannut omat askeleet täysin toisaalle, minne on virallisen tahon edustajistosta omaa itseä ohjattu.

On löytänyt oman itsensä siellä, missä ei jokin aika sitten ollut voitu niin tehdä. Ei ollut takaperin sitä myöntänyt, ei ollut tunnustanut. Voi pystyä kohtaamaan tästä maailmankuvasta oman itsen.Toisin kuin on pidetty totena, on tämä kuulunut oman tervehtymisen työkenttään, jota on ohjannut oma salaisena kaikille säilynyt äly.

Ei ole ollut siitä ulospäin mitään näyttöjä. On uskottu, että kypsyyttä ei ole ollut. Sitä ei kukaan ollut tiennyt monista heistä toisista ihmisistä, joita on noina vuosina silmiin katsonut. Ei ollut perustunut mihinkään muuhun kuin tarkoituksellisuuteen se kaikki, mitä on ollut näköalassa vallitsevana. Ei niin se ole ollut, että on voitu tätä tutkia pinnasta. Sieltä missä ovat merten syvyyksissä lykänneet kaikkea vauhtiin pohjissa perämoottorit. Ne olisivat poikenneet totutuista, joita ei itsekään olisi ymmärtänyt. Ei ollut käsittänyt näin. Se on ollut sitä lajia, jotka toimivat vedenalaisissa maailmoissa. Jos sellaista ylipäätään voidaan noin konkreettiselta tasolta mistään ostaa, jos mitään voidaan näin ollen niihin vertauskuvallisena verrata.

Lapsena se kaikki mitä on päiväkerhoissa askarreltu. On perustunut pitkään huolettomien käsien aikaansaamiin päällisin puolin toisilta opittuihin versioihin.

On kohdannut aikuisuudessa harmaita värisävyjä. Masennus on pitänyt sijaansa omassa itsessä. Ahdistus ei ole ollut monissa mielensuunnissa vähäinen. On pitänyt oman itsen yllä farkkuja. On nukkunut työvoimakoulutuksen paikkakunnalla seitsemän kuukautta lattialla patjalla. Ei ollut kuvitellut edes painajaisunessa. Asuu omassa itsessä minkään sorttisena luovia tekijäihmisiä. Ei ollut poikennut oma vaatekerta pääosin valtaväestön valinnasta, vaikka siinä on ollut mukana punaista.

Jossain tuossa elämänkohdassaan ei ollut makuuhuoneessa roikkunut katosta edes valoa. Eteisen hehkulampusta hento säde on helpottanut tilannetta. Se on palanut rinnakkain keittiöstä pimeänpoistavien kanssa. Kokemuksissa ei ollut kiinnittänyt niihin huomioita. Mitä oli sijainnut omassa kokemuspolussa peräperään perättäisenä toista enemmän halkeilleet kivet?

Toisaalla asuinpaikalla sisustaminen on ollut perinteinen. Se on ollut tavallinen. Persoonallisena peruskoululta opittua käsialaansa ei ollut voinut siitä mistään tavoittaa. Ei ollut voinut väkisin lukea mitään osviittaa edes tavaran kyljestä. Kun jollain ruokalajeilla kokonaisuuksia on täytynyt kuvailla, ovat sekahedelmäsopat ainoat oikeat ja osuvat ilmaukset aikaansaaduista. Monia eri malleja ja muotoja on pikkuesineillä varjossa esillä. Ei mitään ollut niinkään yhtenäisenä.

Monissa asuinneliöissä on saanut vuokranantajan kalusteita käyttää. Ei ole kokenut tästä kärsimyksiä niin, että tietoisuus on niitä mitenkään kummallisina pitänyt. Ei niissä sisustuselementeissä ollut huomannut kuin peileistä omaa itseä. On niin muotoutunut omakuvat. Ei itselle ollut tuttua kerätä kauppojen sisustusosastosta kassojen kautta mukaan suunnitellut kokonaisuuksien osat. On se kaikki toisen mauilta eteensä tavanomaisena saada. Ei sitä ollut tiennyt kaivata. On syvimmällä unelmalla eräänä päivänä omat tahdot tässä säätämässä sisustusartikkeleille ennakkosomistukset. On päättämässä ne käytännön toimeksiannot.

Jostain se on tullut näiden oheen, kun on aloittanut psykoterapian. Puolentoista vuoden jälkeen on kohdannut oman sisäisen lapsen. Tästä ovat käynnistyneet luovat matkat, joissa omissa mielikuvissa on tehnyt työtä eri tunteiden kanssa lapsen ja nuoren kehitysvuosina. Itseä on alkanut kohdata myös sukupuolelta. Tämä kaikki on kuvastunut monissa kohdissa toisille asti värin kautta. Toista kanavaa myöten on oma itseni rakentanut eri tunteiden ikätasot. Vaihtuvana tunteet ovat voineet purkautua toiminnassa sen kaltaisesti. On luultu, että siinä ovat pelkät pienet ihmiset. Näitä ei muista tarkkaan muuten. Eräässä valokuvassa oma ilme on kuin täysillä iloitsevien alaikäisten.

 

teksti: Tuuliviiri